Wegański sos tatarski • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAJONEZ Z KASZY JAGLANEJ
Mocno rozgotowaną kaszę jaglaną przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy olej, ocet, musztardę, sok z cytryny, syrop z agawy, sól i pieprz. Całość blendujemy na gładki krem, stopniowo dolewając mleko sojowe. Do sosu tatarskiego możemy także użyćmajonezu z aquafaby.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU
Korniszony oraz grzyby w occie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i musztardę, a następnie posiekaną cebulę dymkę ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy z przygotowanym majonezem, doprawiamy solą oraz pieprzem i dekorujemy świeżym koperkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1998,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83,3 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
4,8 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!

Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
Ten szybki w przygotowaniu obiad ze świeżych warzyw to kwintesencja lata! Kolorowe składniki, które w połączeniu z aromatycznym sosem z czosnku, cebuli, kurkumy i imbiru nabierają wyjątkowego smaku.

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.

Pasztet z indyka
Pasztet z indyka z wątróbką, aromatycznymi dodatkami i przyprawami to gwarantowany hit na specjalne okazje. Przygotuj go na Wielkanoc i ciesz się domowymi przysmakami.