Zupa chrzanowa na zakwasie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie rozdrabniamy ją, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 5 sekund / obroty: 5.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Do cebuli dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i masło. Składniki podsmażamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 120°C / czas: 3 minuty / obroty: 1.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI W BULIONIE
Ziemniaki kroimy w kostkę i wraz z liściem laurowym i zielem angielskim przekładamy do pojemnika miksującego z podsmażonymi cebulą i czosnkiem. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / temperatura: 100°C / czas: 30 minut / obroty: w lewo.
PODGRZEWAMY ZUPĘ
Po zakończeniu gotowania wyjmujemy z pojemnika miksującego liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy zakwas żytni i tarty chrzan i całość podgrzewamy, używając programu„własne ustawienia” / temperatura: 80°C / czas: 5 minut / obroty: 1.
PODAJEMY ZUPĘ
Śmietankę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy ją do pojemnika miksującego. Zupę ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 10 sekund / obroty: 2i podajemy ją z ugotowanym jajkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
387,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
96,9 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
1,2 g
Białko
2,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Kolorowa sałatka warzywna
Łatwa i szybka w wykonaniu sałatka warzywna z kiełkami, żółtym serem i pysznym dressingiem. Wypróbuj!

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotlety rybne ze szczypiorkiem
Pyszne i delikatne kotleciki uformowane z mięsa mielonego z ryby. Najlepiej smakują z dipem śmietanowym i szczypiorkiem.

Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.

Saltimbocca w sosie kaparowym z grillowaną marchewką
Popularne danie w stylu włoskim, przyrządzone z plastrów mięsa, szynki parmeńskiej i aromatycznej szałwii, a do tego pyszne dodatki.