Pudding chlebowy • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Do garnka wlewamy mleko. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i wrzucamy je do mleka. Dodajemy żółtka i brązowy cukier. Mieszamy. Masę podgrzewamy, mieszając rózgą. Doprowadzamy do zgęstnienia i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY SUSZONE OWOCE
Suszone owoce kroimy w paski. Owoce zalewamy rumem lub wodą.
KROIMY BAGIETKĘ
Bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę smarujemy masłem z obu stron. Kromki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dużej miski.
PIECZEMY PUDDING CHLEBOWY
Bagietkę zalewamy masą, dodajemy suszone owoce. Całość mieszamy. Masę puddingową rozdzielamy do 4 naczynek żaroodpornych. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy przez 15-20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1598,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,6 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
44,5 g
Błonnik
2,6 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe warstwowe koreczki z pomidorową czapeczką, nektarynką i kakao
Zmień zwykłe kanapki w kolorowe koreczki i zobacz, ile frajdy może sprawić dziecku zwykłe śniadanie. Są pyszne i zdrowe!

Czeskie ciasteczka "zlepianki
Kruche ciasteczka przekładane konfiturą z leśnych owoców – brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.

Crème brûlée czekoladowy z konfiturą pomarańczową
Czekoladowy krem, skryty pod warstwą skarmelizowanego cukru – to wariacja na temat francuskiego creme brulée!