Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz przepisu na dobry stek, który przygotujesz w szybki i łatwy sposób? To właśnie ten przepis! Wypróbuj go w swojej kuchni i koniecznie dodaj do ulubionych!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Steki smarujemy z obu stron odrobiną oleju za pomocą silikonowego pędzelka. Kładziemy na mocno nagrzaną patelnię i smażymy ok. 1 minuty z każdej strony. Przekładamy z patelni na talerz, aby mięso odpoczęło przez ok. 3 minuty. Zmniejszamy gaz.
PONOWNIE SMAŻYMY MIĘSO Z DODATKAMI
Ponownie kładziemy mięso na rozgrzaną patelnię. Dodajemy 1 rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 2 gałązki tymianku i masło. Gdy masło się rozpuści, polewamy nim mięso. Smażymy ok. 5 minut i ponownie przekładamy na talerz.
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I PRZYPRAWY NA SOS
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy steki, wrzucamy posiekaną szalotkę i lekko posiekane ziarenka zielonego pieprzu, czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje przynajmniej połowa jego objętości.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU
Dodajemy 1 gałązkę tymianku, śmietanę i ser pokruszony na mniejsze kawałki. Doprowadzamy do lekkiego, ale nie całkowitego rozpuszczenia sera. Wyłączamy gaz i dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz kapary.
PODAJEMY STEKI
Steki kroimy w plastry. Po talerzu rozprowadzamy sos serowy i układamy na nim plastry steku. Z wierzchu dekorujemy pozostałymi gałązkami tymianku i kawałkami nieroztopionego sera.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2267,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1133,6 kcal
Tłuszcz
75 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
5,9 g
Białko
94,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Kanapki śniadaniowe
Fantastyczne i proste kanapki wypełnione pieczonym omletem. To doskonały pomysł na dobry początek dnia!

Grillowane polędwiczki z piersi z kurczaka
Delikatne mięso w oryginalnej słodko-ostrej marynacie z dżemu brzoskwiniowego i papryczki chili. Doskonałe do sałatki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta z owocami kaki
Piękny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser? Taka właśnie jest tarta z owocami kaki! Koniecznie sprawdź, jaka jest pyszna i jak szybko można ją przygotować.

Lekka sałatka z rodzynkami
Dużo ziół, pyszny sos i… trochę słodyczy! Przygotuj lekką sałatkę z rodzynkami według przepisu Karola i chrup ze smakiem to, co najlepsze latem!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
Efektowne i przepyszne ciastka francuskie z domowym nadzieniem owocowym. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, że proste przepisy też są wyjątkowe!

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.

Feta flatbread, czyli chlebki nadziewane serem feta
Uwielbiasz ser feta, oliwki i czosnek? Jeśli tak, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotuj pyszne, domowe chlebki nadziewane farszem w stylu greckim i ciesz się smacznym śniadaniem, kolacją lub przekąską.