BIGOS W 25 MINUT • przepis • składniki • przygotowanie
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1599,6 kcal
Tłuszcz
82,3 g
Węglowodany
104,7 g
Błonnik
21,3 g
Białko
80,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop pomarańczowo-cynamonowy
Połączenie soku z pomarańczy z cynamonem to prawdziwie zachwycający smak. Aby go poznać, przygotuj ten przepyszny syrop z czterech składników, który będzie idealnym dodatkiem do kawy i herbaty.

Gofry z brzoskwiniami w wiórkach kokosowych
Chrupiące gofry, podane z brzoskwiniami, podprażanymi wiórkami kokosowymi oraz kulką lodów waniliowych. Pycha!

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Idealne danie, które zjedzą wszyscy domownicy? Quiche bez mięsa, z dodatkiem aromatycznego sera feta i podsmażonych warzyw! Przygotuj je i przekonaj się, jak świetnie smakuje.

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
Chcesz przygotować klasyczny makaron we włoskim stylu? Wykorzystaj przepis Karola i podaj aglio e olio z papryczką chili!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Lodowe kanapki dla dzieci
Słodkie, zdrowe, chłodzące – lodowe kanapki według przepisu Kingi to sprawdzone, domowe składniki i szansa na poskromienie dziecięcych apetytów.