Spaghetti z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie paski. Radicchio oczyszczamy, kroimy w poprzek na paski o szerokości 2 cm, myjemy i osuszamy. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DODAJEMY DO SOSU POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Sok wyciśnięty z pomarańczy oraz radicchio dodajemy do sosu. Mniej więcej po minucie, gdy warzywo zacznie się rozpadać, sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, usuwamy gwiazdkę anyżu. Dodajemy łososia. Makaron odcedzamy, osączamy i podajemy z sosem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5208,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
651,1 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
45,9 g
Błonnik
65,1 g
Białko
65,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Pieczony boczek z airfryera
Pieczony boczek z airfryera z wyjątkowo chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem. Pokrojony w plastry będzie świetnym dodatkiem na kanapki lub do obiadu.

Pieczarki w śmietanie
Pieczarki w śmietanie to proste, ale wyjątkowo aromatyczne danie, które można podawać zarówno jako samodzielną potrawę, jak i jako dodatek do mięs, makaronu czy ziemniaków. Dzięki kremowej konsystencji i delikatnemu, grzybowemu smakowi doskonale komponują się z różnymi składnikami. Odkryj, jak zrobić idealne pieczarki w śmietanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Wrapy w sałacie
Lekki i szybki pomysł na zdrową przekąskę! Wrapy w liściach sałaty to idealna alternatywa dla klasycznych tortilli – świeże warzywa, soczysty kurczak i chrupiąca cebulka tworzą wyjątkowo smaczną kompozycję.

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!