Wegetariańskie leczo z kurkami • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KURKI
Cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy umyte kurki i smażymy ok. 3 minut.
DODAJEMY WARZYWA I DUSIMY LECZO
Dodajemy paprykę pokrojoną w grubą kostkę i cukinię pokrojoną w grube półplasterki. Całość doprawiamy oregano i papryką (wędzoną oraz ostrą). Dusimy ok. 2 minut.
PODAJEMY LECZO
Leczo nakładamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
969,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
242,3 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.

Kresowe kluski z makiem
Mak w roli głównej? Te kresowe kluski z pewnością przypadną Wam do gustu na święta, ale nie tylko – sprawdźcie sami!

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
Placki z ziemniaków inaczej niż myślisz. Po pierwsze, z gotowanych ziemniaków, po drugie, z makrelą, po trzecie... Spróbuj!

Ogórki małosolne
Krótki sezon na wielki produkt – ogórki małosolne smakują wszystkim! To świetny dodatek do obiadu lub chrupka przekąska – sprawdź sekrety przepisu Karola i zastosuj je w swojej kuchni!

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słodko i słono!

Krem karmelowy (Dulce de leche)
Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!