Smażona burrata z macerowanymi pomidorkami • przepis • składniki • przygotowanie
Rozpływająca się po talerzu burrata w chrupiącej skorupce z panierki panko? Przygotuj ten przepis i spróbuj wyjątkowej wariacji na temat produktów we włoskim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ
Burratę odsączamy z zalewy i dokładnie suszymy za pomocą ręcznika kuchennego. Osuszony ser wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Panierkę panko wraz z solą i pieprzem przekładamy do pojemnika miksującego i rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 4 sekundy / obroty 6. W osobnej misce mieszamy mąkę z solą i pieprzem. Jajko, również z solą i pieprzem, roztrzepujemy na gładką masę.
PANIERUJEMY SERY
Na dość głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kulki burraty wyjmujemy z zamrażarki i obtaczamy kolejno w mące, jajku, a na koniec panierce panko. Następnie każdy z serów ponownie obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w panierce panko.
SMAŻYMY SERY
Sery smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przekładamy je na ręcznik kuchenny, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
MACERUJEMY POMIDORKI
Do pojemnika miksującego dodajemy suszone pomidory i rozdrabniamy je, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 7. Następnie do pojemnika dodajemy pomidorki, oliwę, krem balsamiczny, bazylię, a także sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy i lekko rozdrabniamy, ponownie wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6.
PODAJEMY DANIE
Pomidorki przekładamy na talerze i układamy na nich po jednej kulce burraty. Danie jemy, kiedy ser nadal jest gorący.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2201 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1100,5 kcal
Tłuszcz
44,7 g
Węglowodany
134 g
Błonnik
4,3 g
Białko
42 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Japońska zupa z herbaty z ryżem
Zupa na zielonej herbacie zamiast na bulionie? To możliwe! Rozsmakuj się w japońskich smakach.

Ekspresowy makaron ramen z masłem orzechowym (peanut ramen)
Chcesz przygotować błyskawiczne, pożywne danie, zawierające cały wachlarz wyjątkowych smaków? Nie ma na co czekać! Skorzystaj z przepisu Kingi na ramen z masłem orzechowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Zupa krem z dyni i grochu
Wyjątkowa i sycąca zupa krem z dyni i grochu. Dzięki dodatkowi marchewki, ostrej papryki i imbiru z pewnością zaskoczy swoim lekko orientalnym smakiem. Sprawdź, jak łatwo ją przygotować!