Imbirowy dżem z winogron • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny dżem z delikatną orientalną nutą imbiru, który doskonale nada się do deserów, pieczywa lub do herbaty.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE WINOGRONA
przekładamy do garnka.
DODAJEMY CUKIER.
IMBIR OBIERAMY, DROBNO
siekamy i dodajemy do dżemu.
GARNEK STAWIAMY NA
małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
GDY CUKIER SIĘ
rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
ROZGOTOWANE OWOCE PRZECIERAMY
przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
OWOCOWY PRZECIER PRZEKŁADAMY
z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
GOTOWY DŻEM PRZEKŁADAMY
do wyparzonych słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3180,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
106 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
27,4 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.

Sos teriyaki
Sos teriyaki to niezwykle smaczny dodatek do dań kuchni japońskiej. To także obowiązkowy

Bibimbap z wołowiną
Sięgnij po koreańską klasykę – bibimbap. Danie na bazie ryżu, wołowiny, smażonych warzyw, podawane z pikantnym sosem gochujang chilli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!

Wegańskie nuggetsy z jackfruita
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi sandwich
Jeśli należysz do fanów sushi – przepis DG jest dla Ciebie! Poznaj przepis na sushi sandwich – kanapkę, którą przygotujesz szybko i zabierzesz ze sobą wszędzie!

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.