Sernik zebra • przepis • składniki • przygotowanie
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Czas przygotowania
430 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY TWARÓG ZE SKŁADNIKAMI
Do misy miksera dodajemy miękkie masło, twaróg, cukier, jajka, śmietankę oraz ekstrakt wanilinowy. Wszystko miksujemy na średnich obrotach, aż składniki się połączą (nie dłużej!).
DZIELIMY MASĘ SEROWĄ
Do drugiej miski przekładamy ok. ⅓ masy serowej, resztę zostawiamy w misie miksera.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAKAOWĄ
Dodajemy budyń czekoladowy oraz kakao do miski z mniejszą porcją masy serowej. Mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i zamykamy obręcz. Przekładamy na środek masę serową (3 łyżki), a potem łyżkę masy kakaowej. I tak powtarzamy czynność, aż wypełnimy całą formę.
PIECZEMY SERNIK
Wkładamy tortownicę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy sernik przez 90 minut.
STUDZIMY SERNIK
Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku bez uchylania drzwiczek przez 30 minut, a potem uchylamy drzwi i studzimy przez 15 minut. Potem wyciągamy sernik z pieca i przekładamy go w chłodne miejsce. Zostawiamy na 4-5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3450,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
575,1 kcal
Tłuszcz
31 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
0,3 g
Białko
26,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Homar w sosie maślano-pomarańczowym z marynowaną kapustą stożkową
Ekspresowa i efektowna przystawka! Ta propozycja podania homara zdecydowanie przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje.

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Szynka w galarecie — przepis na roladki z szynki z jajkiem
Szynka w galarecie to elegancka przystawka, która może stać się smaczną i estetyczną ozdobą twojego stołu. Jak zrobić delikatne roladki z szynki, wypełnione jajkiem i zalane klarowną galaretą? Odkryj nasz prosty przepis!

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quisotto ze szpinakiem i chorizo
Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Ryba w occie
Szukasz przepisu na pyszną rybę w occie, która zdobędzie uznanie sympatyków tradycyjnych smaków? Spróbuj ryby z naszego przepisu! Ryba z wyrazistą, octową marynatą, tworzy kompozycję pełną aromatu. Z nami stworzysz ją błyskawicznie!

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.