Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiący, soczysty kurczak podany z lekką sałatą to sprawdzony pomysł na obiad. Smakuje wybornie i pięknie pachnie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
z pokrywką i długie wykałaczki.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160-170 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA MYJEMY
i osuszamy.
ODCINAMY UDA.
SKRZYDEŁKA ODCINAMY (ZOSTAWIAMY
kosteczkę przy piersi) i odkładamy.
ODCINAMY PIERSI RAZEM
z kością (korpus i odkrojone skrzydełka możemy wykorzystać do gotowania rosołu).
PIERSI I UDA
nacinamy na kostkach, skrobiemy ku dołowi i wycinamy panewki.
3 CYTRYNY NACINAMY
w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę (cytryny bez skórek kroimy na mniejsze cząstki, odstawiamy).
4 ZĄBKI CZOSNKU
i połowę ilości świeżego tymianku siekamy.
POSIEKANY CZOSNEK, TYMIANEK,
skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml) rozcieramy dokładnie na desce do krojenia.
MARYNUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA
(tylko od strony mięsa).
POZOSTAWIAMY JE PRZEZ
30 minut w temperaturze pokojowej.
NASTĘPNIE UDA KURCZAKA
spinamy za pomocą długich wykałaczek tak, by i w jednym, i drugim udzie spiąć brzegi skóry ze sobą.
NASTĘPNIE NA PATELNI
na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi i uda kurczaka, zaczynając od strony skóry, na lekko brązowy kolor.
MARCHEW I PIETRUSZKĘ
myjemy, obieramy i kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku (kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji).
2 CEBULE KROIMY
na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw.
POLEWAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
ZAMARYNOWANE WARZYWA PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego.
PRZESMAŻONE UDKA I
piersi układamy na warzywach.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
niewielką ilość wody oraz tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu mięsa.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką). 10 MINUT PRZED: końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika.
Z 4-5 CZĄSTEK
cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.
SAŁATA 2 JOGURTY
naturalne przelewamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki miodu, jeden roztarty ząbek czosnku, odrobinę soli, białego pieprzu, niewielką ilość oleju rzepakowego (15-20 ml) i sok z 3-4 małych cząstek cytryny. MIESZAMY.
SAŁATĘ RWIEMY NA
mniejsze kawałki i polewamy sosem jogurtowym.
JAK PODAWAĆ KURCZAKA
wraz z warzywami wykładamy na talerz.
Z UD KURCZAKA
wyjmujemy wykałaczki.
DANIE SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny i dekorujemy tymiankiem. PODAJEMY Z: sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5436,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1359,1 kcal
Tłuszcz
95,6 g
Węglowodany
54 g
Błonnik
78,1 g
Białko
78,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Paszteciki z delikatnego ciasta francuskiego w połączeniu z kapustą i grzybami to uwspółcześniona wersja klasycznych, drożdżowych pasztecików serwowanych w okresie świątecznym. Wykorzystanie do tej przekąski lekkiego ciasta francuskiego nadaje jej nowoczesnego charakteru. Jak zrobić tę pyszną przekąskę? Poznaj nasz sposób na paszteciki z ciasta francuskiego nadziane grzybami i kapustą.

Karpatka fit
Dla Kingi Paruzel nie ma rzeczy niemożliwych! Nawet karpatkę przygotuje w wersji odchudzonej z kremem na bazie kaszy jaglanej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!

Gołąbki bez zawijania
Szybka i prosta wersja tradycyjnych gołąbków to pomysł Karola na pyszny obiad dla całej rodziny! Przygotuj je bez zawijania i zjedz ze smakiem!

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!