Rolada jabłkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA DO NADZIENIA
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Kroimy ⅔ jabłek w kostkę, a pozostałą część w większe, podłużne cząstki. Jabłka pokrojone w kostkę przekładamy do garnka, a te pokrojone w większe cząstki przekładamy do miski i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstawiamy.
UBIJAMY BIAŁKA Z CUKREM I DODAJEMY ŻÓŁTKA
Białka jaj ubijamy w naczyniu robota na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy cukier waniliowy. Gdy piana uzyska lśniący, perłowy kolor, dodajemy żółtka jaj. Ubijamy chwilę, aż składniki się połączą. Wyłączamy robot.
DODAJEMY MĄKĘ PSZENNĄ I ZIEMNIACZANĄ
Dodajemy oba rodzaje mąki przesiane przez sitko. Delikatnie mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto na biszkopt przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni, wyrównując ciasto z wierzchu za pomocą płaskiej szpatułki. Delikatnie uderzamy blachą o blat.
ZWILŻAMY BISZKOPT
Upieczony, wciąż ciepły biszkopt przekładamy razem z papierem do pieczenia na drugą blachę wyłożoną wilgotną materiałową ściereczką. Z wierzchu nakrywamy ciasto drugą wilgotną ściereczką. Odstawiamy na ok. 10 minut.
NADZIEWAMY I ZWIJAMY ROLADĘ
Zwilżony biszkopt przekładamy na blat razem z papierem do pieczenia i nakładamy na niego podprażone jabłka. Rozprowadzamy je po całej powierzchni biszkoptu.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
W rondelku łączymy wodę z cukrem. Zagotowujemy i gotujemy, aż uzyskamy przezroczysty syrop o temperaturze ok. 116-118°C. By sprawdzić temperaturę syropu, stosujemypróbę pióra. We wrzącym syropie zanurzamy drucik z pętelką. Jeśli po dmuchnięciu w drucik uzyskamy cukrowe bańki, możemy mieć pewność, że temperatura syropu jest odpowiednia.
PRZYGOTOWUJEMY BEZĘ WŁOSKĄ
Białka ubijamy w naczyniu robota, stopniowo dodając gorący syrop cukrowy. Całość ubijamy na sztywną, perłową, lśniącą masę.
DEKORUJEMY I PODAJEMY ROLADĘ
Dobrze schłodzoną roladę układamy na blacie i odwijamy z papieru do pieczenia.
OPALAMY BEZĘ
Końcówki bezowych dekoracji opalamy na złoty kolor za pomocą ręcznego palnika cukierniczego. Roladę dekorujemy z wierzchu cząstkami jabłka i listkami świeżej mięty. Opcjonalnie: podajemy z porcją ulubionych lodów i słodkim sosem, np. waniliowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2935,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
366,9 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Chrupiące ciepłe lody
Chrupiące ciepłe lody? To brzmi jak przepis na pyszny deser niezależnie od pory roku! Zobacz, jak w prosty i smakowity sposób wykorzystać płatki śniadaniowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki leśny mech
Wyjątkowe babeczki inspirowane znanym ciastem leśny mech! Wypróbuj najnowszy przepis Pawła i zadbaj o kolorowy, słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się chociażby na wielkanocnym stole.

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Mazurek z kremem pistacjowym
Mazurek to klasyczny wypiek na Wielkanoc, ale ten z przepisu Oli jest wyjątkowy, bo bezglutenowy i pistacjowy! Sprawdź, jak smakuje to oryginalne połączenie.