Ciasto marchewkowo-ananasowe • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane orzechy włoskie, przyprawę do piernika. Jajka i cukier trzcinowy ubijamy mikserem na puszystą masę, do której dodajemy składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę i drobno pokrojony ananas. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone (patyczek musi być suchy). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodajemy do serka homogenizowanego i dokładnie mieszamy. Następnie łączymy z ubitą wcześniej śmietanką. Wierzch ciasta smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
GOTUJEMY MARCHEW
Marchewkę obieramy i kroimy na kilka części. Gotujemy do miękkości w lekko osłodzonej wodzie. Marchewkę blendujemy na gładką masę, dodajemy cukier puder oraz żelatynę, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy marchewkowej. Doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając, a następnie studzimy. Z wystudzonej masy delikatnie formujemy marchewki.
BLENDUJEMY SZPINAK
Szpinak dokładnie myjemy, blendujemy wraz z cukrem na gładką masę, dodajemy kilka kropli soku z cytryny, przekładamy do garnka. Dodajemy żelatynę, odstawiamy na 2-3 minuty i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i wlewamy do gotującej się masy szpinakowej, cały czas mieszając. Studzimy. Z powstałej masy delikatnie formujemy listki marchewek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5400 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
450 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
44,4 g
Błonnik
9,6 g
Białko
9,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
Ten grecki gulasz z jagnięciną i tradycyjnym makaronem kritharaki sprawi, że prosto z domowej kuchni przeniesiesz się do słonecznej Grecji! Przygotuj go koniecznie na pożywny obiad dla całej rodziny.

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapusta z grzybami — wigilijny klasyk
Czy jest coś bardziej tradycyjnego na świątecznym stole niż aromatyczna kapusta z grzybami? To danie, które od wieków gości w polskich domach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Nasz przepis na świąteczną kapustę z grzybami to prawdziwa klasyka — spróbuj zrobić go wraz z nami!

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.

Wafle z mlekiem w proszku
Wafle z mlekiem w proszku to smakołyk, którym zajadaliśmy się w dzieciństwie. Te łączące w sobie chrupkość wafli i delikatną słodycz mleczno-kakaowego kremu przekąski idealnie nadają się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Spróbujcie sami, a na pewno się nie zawiedziecie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!