Prosta paella z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 150°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ GŁĘBOKI GARNEK
z pokrywką, którego można używać w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
myjemy i osuszamy, pozbawiamy kości, z kości gotujemy wywar (kości wrzucamy do garnka z zimną osoloną wodą z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy hiszpańskiej, gotujemy).
JEŚLI UDA SĄ
duże, kroimy je na pół.
MIĘSO MARYNUJEMY BIAŁYM
pieprzem i solą.
NA DNIE GŁĘBOKIEGO
garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, smażymy kurczaka z obu stron, na początku skórą do dołu, na mocno brązowy kolor.
DO DOBRZE PRZESMAŻONEGO
kurczaka dodajemy pokrojoną w plastry o grubości ok.
1 CM KIEŁBASĘ
chorizo (niewielką ilość pozostawiamy, będziemy używać w dalszej części przepisu), pokrojony w plastry czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę.
CZĘSTO MIESZAMY.
CHWILĘ SMAŻYMY (NIE
można dopuścić do przypalenia się chorizo).
KURCZAKA ZDEJMUJEMY Z
patelni i przekładamy do miseczki.
DO GARNKA, W
którym smażył się kurczak, a nadal jest chorizo, czosnek i cebulka, wrzucamy 1/2 kg suchego ryżu.
MIESZAMY, DORZUCAMY 1/2
limonki pokrojonej na mniejsze części i sok z 1/2 limonki.
DODAJEMY KURKUMĘ (MNIEJ
więcej 1,5-2 łyżeczki), mieszamy.
DOPRAWIAMY OSTRĄ PAPRYCZKĄ,
pokrojoną w plastry, razem z gniazdami nasiennymi.
DO RYŻU DODAJEMY
wywar z kości (proporcje wywaru do ryżu: 1:1,5).
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,
mielonym białym pieprzem, mieszamy.
DODAJEMY POZOSTAŁE PLASTRY
chorizo, kurczaka ponownie wkładamy do garnka.
GARNEK PRZYKRYWAMY I
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150°C na 30-35 minut. KOLENDRĘ SIEKAMY DOŚĆ: grubo.
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, doprawiamy sokiem z 1/2 limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek extra virgin.
DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ
i oliwki z sardelami.
JAK PODAWAĆ PAELLĘ
kładziemy na talerz, całość polewamy odrobiną sosu piri-piri.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2750 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
687,5 kcal
Tłuszcz
20,3 g
Węglowodany
108,6 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z kalarepy (oberiba) i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!

Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego, delikatnie kwaskowego nadzienia. Daj się porwać jego cytrusowej słodyczy i zrób mazurka według naszego przepisu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Babka bananowa
Lekkie ciasto bananowe doskonałe jako słodki deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Zasmakuje nie tylko najmłodszym!

Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek pomarańczowy
Tradycyjne ciasto kuchni polskiej w oryginalnej, pomarańczowej interpretacji. Wygląda przepięknie, a smakuje wybornie!

Dutch baby z wędzonym łososiem
Efektowny pieczony naleśnik typu dutch baby w wersji wytrawnej to puszyste ciasto połączone z aromatycznymi ziołami, parmezanem i wędzonym łososiem. Świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub lekki lunch!

Mazurek miodowo-orzechowy
Mazurek to jeden z najbardziej charakterystycznych wypieków kojarzonych z Wielkanocą. Jednym z niezwykle aromatycznych wariantów tego wypieku jest mazurek miodowo-orzechowy, który łączy w sobie miodową słodycz z chrupkością orzechów. Jak przyrządzić pysznego mazurka? Poznaj nasz sposób na ten świąteczny wypiek!