Kaszotto ze szparagami • przepis • składniki • przygotowanie
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY SZPARAGI I GOTUJEMY KASZĘ
Szparagi obieramy do ⅔ długości. Skórki gotujemy na małym ogniu, aż powstanie z nich wywar.
KROIMY WARZYWA
Główki szparagów odcinamy, a łodygi kroimy na grubsze kawałki. Czosnek kroimy w plastry, a szalotkę i suszone pomidory w grubą kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Na lekko rozgrzanej patelni umieszczamy masło, dodajemy olej z suszonych pomidorów, szalotkę i czosnek. Delikatnie blanszujemy, by warzywa nie straciły chrupkości. Dodajemy pokrojone łodygi szparagów i tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i curry, smażymy 1 minutę.
PODAJEMY KASZOTTO
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów i blanszujemy na nim główki szparagów. Przyprawiamy solą i tymiankiem, wykładamy na kaszę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2200,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
550,2 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
66,6 g
Błonnik
19,9 g
Białko
19,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.

Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.