Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto • przepis • składniki • przygotowanie
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Mąkę, drożdże, sól, pieprz, starty parmezan i ½ mozzarelli łączymy w jednej misce. Jajka, mleko i oliwę dokładnie mieszamy ze sobą w drugiej misce.
ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK I DODAJEMY GROSZEK
Składniki w obu miskach łączymy ze sobą. Dodajemy ugotowany groszek i pokrojoną w kosteczkę szynkę. Całość dokładnie mieszamy.
PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy pozostałą mozzarellą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2100 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
210 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
21,7 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Czerstwy chleb na 3 sposoby: tarta, spaghetti i bułka na mleku
Poznaj trzy przepisy Kingi w duchu zero waste z wykorzystaniem czerstwego chleba. Dowiedz się, jak zrobić tartę bez pieczenia, bułkę na mleku i spaghetti z okruszkami!

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Blok czekoladowy
Pyszny i prosty przepis na blok czekoladowy. Sprawdź i przygotuj deser pełen mlecznej i gorzkiej czekolady z orzechami. To sposób, by w krótkim czasie osiągnąć oczekiwany efekt i cieszyć się wyśmienitym czekoladowym przysmakiem.

Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!