Migdałowy tort weselny z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DOLNE CIASTO
Migdały drobno mielimy. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białko ubijamy z solą na sztywno. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i olej mieszamy, aż cukier się rozpuści. Łączymy mąkę, migdały i proszek, dodajemy mleko i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy 30 x 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez ok. 50 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i wyciągamy z formy.
PIECZEMY GÓRNE CIASTO
Górne ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co dolne. Przelewamy do natłuszczonej, mniejszej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut. Studzimy i wyjmujemy z formy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
Łączymy 200 ml mleka z 50 g cukru i 3 opakowaniami budyniu. Kruszymy 200 g masy marcepanowej i miksujemy z 800 ml mleka, a następnie zagotowujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i zagotowujemy całość, mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski, natychmiast przykrywamy wierzch folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Procedurę powtarzamy jeszcze dwa razy z pozostałą ilością składników.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MAŚLANY
375 g masła w temperaturze pokojowej i 175 g cukru pudru ubijamy z połową ekstraktu migdałowego na gęsty, jasny krem. Dodajemy łyżkami połowę całkowicie schłodzonej masy budyniowej i ubijamy. Resztę masła, cukier puder i ekstrakt migdałowy również ubijamy i dodajemy pozostałą część masy budyniowej. Jedną czwartą kremu odkładamy.
SMARUJEMY TORT KREMEM
Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, kawałki z krawędzi odkładamy na bok. Każde ciasto kroimy na dwie części. Duży, dolny spód przekładamy na dużą paterę lub deskę. Smarujemy 6 łyżkami kremu na maśle. Przykrywamy drugą połową i smarujemy dookoła kremem na maśle. Proces powtarzamy z mniejszym ciastem, a następnie układamy je na środku dużego ciasta (najlepiej robić to we dwoje).
DEKORUJEMY TORT
Plasterki truskawek układamy jeden obok drugiego dookoła krawędzi obu ciast. Odłożony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy duże kleksy wokół górnej krawędzi dolnego ciasta. Wierzch górnego ciasta obkładamy plasterkami truskawek, tak aby na siebie nachodziły. Następnie ponownie wyciskamy kleksy kremu wokół krawędzi. Z reszty kremu wyciskamy na truskawkach serce lub inicjały pary młodej i dekorujemy małymi płatkami kwiatów. Do tortu podajemy pozostałe truskawki, również odłożone kawałki odkrojone z brzegów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
25920 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,4 kcal
Tłuszcz
31,7 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Faszerowane liście winogron
Kuchnia arabska pełna jest przypraw i wyraźnych smaków! Spróbuj liści winogron faszerowanych ryżem z dodatkiem mięty, szafranu i rodzynek.

Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to klasyczna i niezwykle smaczna przekąska, która doskonale wpisuje się w świąteczny stół. Ich wyrazisty smak, łączący ostrość musztardy z delikatnością śledzia, sprawia, że są chętnie wybierane jako jedno z wigilijnych dań. Przygotowanie tego przysmaku jest szybkie i proste. Sprawdź nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Schab gotowany
Schab gotowany to świetny sposób na przygotowanie domowej wędliny lub mięsa na obiad. Soczysty, gotowany schab stanowi idealny wybór dla osób, które cenią lekkie, a jednocześnie aromatyczne potrawy i chcą przyrządzić je w domowym zaciszu. Należysz do tej grupy osób? Poznaj nasz przepis!

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!