Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Czas przygotowania
355 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski dodajemy orzechy, wiórki, proszek do pieczenia, mąkę i rodzynki. Mieszamy i odstawiamy na bok.
UBIJAMY BIAŁKA
Do drugiej miski dodajemy białka (oddzielamy je od żółtek, które przelewamy do kubka). Zaczynamy miksować, a po chwili dodajemy powoli cukier (najlepiej po jednej łyżce).
DODAJEMY ŻÓŁTKA
Gdy piana zrobi się sztywna, dodajemy powoli żółtka i dalej chwilę ubijamy, aż utworzy się puszysta masa.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski z ubitą masą jajeczną dodajemy zawartość pierwszej miski i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
PIECZEMY CIASTO
Obie formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do nich ciasto. Wyrównujemy i pieczemy przez 30-35 minut w trybie grzania góra-dół. Powinny stać się rumiane i chrupiące. Po upieczeniu studzimy blaty. Jeden zostawiamy w formie, a drugi delikatnie z niej wyciągamy, podważając wszystkie boki.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP BRZOSKWINIOWY
Do garnka wlewamy syrop z brzoskwiń, dodajemy cukier i wodę (120 ml), a potem doprowadzamy do wrzenia.
MIKSUJEMY BAZĘ NA KREM
W miseczce mieszamy budyń z mąką i pozostałą wodą (150 ml). Do wrzącego syropu dodajemy żółtka oraz rozpuszczony budyń i mąkę pszenną. Całość mieszamy. Gotujemy przez kilka minut, aż wszystko zgęstnieje. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby ściśle do niego przylegała i odstawiamy do wystudzenia.
UBIJAMY MASŁO
Gdy budyń wystygnie, ubijamy masło w czystej i osuszonej misce, aż stanie się puszyste. Zaczynamy dodawać powoli budyń, cały czas miksując masę. Odstawiamy krem na bok.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Myjemy i osuszamy garnek, a następnie wlewamy do niej wodę i dodajemy galaretki. Mieszamy, aż cała się rozpuści i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową galaretkę odstawiamy do wystudzenia (najlepiej w lodówce).
SKŁADAMY CIASTO
Do mniejszej miseczki wlewamy likier kawowy. Na ciasto znajdujące się w formie nakładamy połowę porcji kremu brzoskwiniowego i wyrównujemy. Ciastka biszkoptowe moczymy w likierze i układamy je na kremie. Wciskamy każde ciastko w krem i powtarzamy czynność. Potem znowu nakładamy na nie porcję kremu (zostawiając sobie 4 łyżki na wierzch). Układamy kolejny blat z ciasta i cieniutko smarujemy go kremem.
DODAJEMY BRZOSKWINIE I GALARETKĘ
Brzoskwinie wyciągamy z puszki i kroimy w plastry, a potem układamy je na wierzchu ciasta. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7481,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1068,8 kcal
Tłuszcz
61,1 g
Węglowodany
125,3 g
Błonnik
4,3 g
Białko
13,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Włoskie tiramisu na dwa sposoby
Odkryj oryginalny przepis na włoskie tiramisu! Możesz przygotować je w klasycznej wersji z kawą i kakao lub sezonowej – z truskawkami.

Kumpir w stylu greckim
Gotowane ziemniaki nadziewane pastą z bakłażana i sałatką warzywną z dodatkiem jogurtu to pyszny pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w kuchni w stylu greckim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mandarynkowy pulled pork
Karol zachwyca pomysłem na szarpaną wieprzowinę. Z mandarynkową marynatą smakuje wyśmienicie!

Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!