Domowe pastrami • przepis • składniki • przygotowanie
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Czas przygotowania
480 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
moździerz folię spożywczą ręcznik papierowy naczynie żaroodporne grill z pokrywą namoczone kawałki drewna liściastego Przygotuj wcześniej Zagotuj wodę i przestudź ją tak, aby w momencie użycia była ciepła, a nie gorąca.
PRZEPIS WIELOETAPOWY!
Łączny czas przygotowywania
ok. 12 dni.
Sposób przygotowania.
PEKLUJEMY MIĘSO W ZALEWIE
DO DUŻEJ MISKI WLEWAMY WODĘ.
DODAJEMY SÓL PEKLUJĄCĄ I PRZYPRAWY
laski cynamonu, goździki, anyż i kardamon.
Mieszamy, aż sól się rozpuści.
Mostek wołowy przekładamy do zalewy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 1 tydzień. Krok 2.
PRZYPRAWIAMY MIĘSO W moździerzu dokładnie rozcieramy ziarna kolendry, ziarna gorczycy i pieprz.
Dodajemy imbir, cukier i mieloną paprykę – słodką i ostrą.
Delikatnie ucieramy i mieszamy całość.
Mięso wyjmujemy z zalewy, oczyszczamy z nadmiaru przypraw i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem z każdej strony.
Nacieramy mocno ze wszystkich stron suchą mieszanką przyprawową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 3-5 dni.
WĘDZIMY MIĘSO MIĘSO W
przyprawach układamy na rozgrzanym grillu w chłodniejszej strefie (nie nad żarem) i wędzimy ok. 4-6 godzin, raz na jakiś czas odwracając.
W żarze umieszczamy namoczone kawałki drewna liściastego, by uzyskać dymny zapach mięsa.
Opcjonalnie
wędzimy mięso ok. 4 godzin, a następnie gotujemy na parze ok. 1 godziny, by lekko skruszało.
SKŁADAMY BURGERY BUŁKI PRZEKRAWAMY
na pół, obie połówki smarujemy musztardą.
Na dolną część bułki wykładamy kolejno
sałatę rzymską, pastrami pokrojone w cienkie plasterki, ogórek kiszony pokrojony w paski i pokrojoną w krążki czerwoną cebulę.
Całość przykrywamy górną częścią bułki i lekko dociskamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
832,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
416,2 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
73,9 g
Błonnik
14,3 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.

Aromatyczne minitorciki pomarańczowe otulone marcepanem i lukrem
Krążki aromatycznego ciasta przełożone konfiturą oraz udekorowane marcepanem i masą cukrową. Śliczne, pyszne, wyjątkowe!

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!