Kokosowe krewetki z sosem mango • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, kokosowe krewetki z dodatkiem delikatnego ryżu jaśminowego i słodko-ostrego sosu mango. To idealny pomysł na zaskakujący obiad w stylu azjatyckim.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS MANGO
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy, aż powstanie dość gładki sos.
OBTACZAMY KREWETKI W PANIERCE
Wiórki kokosowe mieszamy z panierką panko. Jajko bełtamy. Krewetki oczyszczamy. Następnie każdą sztukę obtaczamy kolejno w mące, jajku i mieszance wiórków kokosowych z panko.
SMAŻYMY KREWETKI
Tak przygotowane krewetki smażymy w mocno rozgrzanym oleju rzepakowym przez ok. 2-3 minuty z każdej strony.
PRZYGOTOWUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy dobrze wymieszane mleczko kokosowe, sól i biały sezam. Gotujemy, aż wchłonie się cały płyn.
PODAJEMY DANIE
Szczypior cebuli siekamy z ukosa, a ananasa na średniej wielkości kawałki. Krewetki układamy na ugotowanym ryżu z kawałkami ananasa. Całość skrapiamy sokiem z limonki, oprószamy szczypiorem i czarnym sezamem. Danie podajemy z sosem mango.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3663 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
915,7 kcal
Tłuszcz
43,3 g
Węglowodany
109,8 g
Błonnik
3,1 g
Białko
28,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sznycel z halloumi
Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami
Orientalny powiew w Twojej kuchni - przygotuj glazurowane polędwiczki z warzywami, pyszny posiłek pachnący imbirem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deska serów
Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gnocchi z kurczakiem
Gnocchi z kurczakiem to niecodziennie połączenie, które zachwyca swoim smakiem i aromatem. Soczyste mięso z kurczaka i sprężyste kluseczki zatopione w aromatycznym sosie idealnie sprawdzą się na lunch, obiad, a nawet kolację. Otwórz się na nowe smaki i przygotuj wraz z nami gnocchi z kurczakiem i sosem pomidorowym!

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Zielone warzywa smażone z tofu
Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Postaw na smażone warzywa w stylu azjatyckim z tofu!