Chłodnik z pomidorów i papryki • przepis • składniki • przygotowanie
Podana na zimno zupa krem z pomidorów i papryki kusi nie tylko swym pięknym czerwonym kolorem, ale także smakiem!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE POMIDORY OBIERAMY
ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę.
CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY
na złoty kolor na oliwie.
PAPRYKĘ MYJEMY, OCZYSZCZAMY
z gniazd nasiennych, kroimy w niezbyt dużą kostkę. 2 ŁYŻKI POKROJONEJ: papryki odkładamy do posypania zupy, a resztę dodajemy razem z pomidorami do cebuli i smażymy razem około 3-4 minut.
PODSMAŻONE WARZYWA PRZEKŁADAMY
do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy razem około 20 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem, studzimy.
JAK PODAWAĆ SCHŁODZONĄ
zupę miksujemy na gładki krem, posypujemy odłożoną papryką, dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
PYSZNIE SMAKUJE Z
grzankami z chleba pełnoziarnistego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
405,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
101,3 kcal
Tłuszcz
3,9 g
Węglowodany
14,8 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
Tym razem w roli głównej soczysty indyk nacierany aromatycznymi ziołami i podawany z pyszną kaszą gryczaną.

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Szparagi w boczku z airfryera
Chrupiące szparagi owinięte w aromatyczny boczek to błyskawiczna przekąska z airfryera, która idealnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna, efektowna przystawka. Smacznie, szybko i bez zbędnego wysiłku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!

Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
Danie nawiązujące do kuchni staropolskiej, w którym mocno korzenny smak łączy się z miodową słodyczą…
🔥 O podobnym poziomie trudności

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Pikantne chipsy z buraka z musem z fasoli
Tym razem Karol kusi pyszną przekąską. Chipsy z buraka z musem z fasoli to idealny pomysł na domową imprezę.