Kluski serowe z chłodnikiem z melona • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CHŁODNIK
Arbuza pozbawiamy pestek. Z miąższu arbuza wycinamy łyżką do lodów kulki o łącznej wadze ok. 200 g, a z melona kulki o łącznej wadze ok. 100 g. Pozostały miąższ kroimy w grubą kostkę i miksujemy w blenderze na gładką masę razem z sokiem z limonki, skórką z limonki, cukrem i kilkoma gałązkami mięty. Chłodnik doprawiamy do smaku i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Kulki melona i arbuza również wkładamy do lodówki.
GOTUJEMY KLUSKI SEROWE
Twaróg przekładamy na czysty ręcznik kuchenny. Ręcznik skręcamy, dokładnie wyciskając ser. Suchy twaróg mieszamy z budyniem w proszku, cukrem i żółtkiem. Pozostawiamy na 20 minut do spęcznienia. Następnie za pomocą 2 łyżek odrywamy 16-18 kawałków z masy serowej i wkładamy do szerokiego garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Kluski gotujemy przez ok. 12 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA
Amarettini rozgniatamy. Kluski wyjmujemy z wody, osączamy i obtaczamy w rozgniecionych ciastkach. Chłodnik rozlewamy do 4-6 talerzy, do każdego wkładamy po kilka kulek melona, arbuza i serowe kluski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2362,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
590,7 kcal
Tłuszcz
6,7 g
Węglowodany
118,4 g
Błonnik
4 g
Białko
22,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Sałatka z bobu z chlebowym chrustem i tofu
Bób w bardzo świeżej odsłonie, czyli sałatka z oryginalnym dodatkiem – chrupiącym chrustem z chleba – to szybkie danie, które zachwyca różnorodnością: smaków, kolorów i tekstur.

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z batatem
Ta sałatka to bardzo apetyczne połączenie pieczonego słodkiego batata, chrupiącej ciecierzycy i dressingu z orzeźwiającą nutą. Spróbuj, a będziesz do niej wracał!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!