Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą • przepis • składniki • przygotowanie
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK PAPIERU
pergaminowego, kawałek folii aluminiowej, blachę i papier do pieczenia.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ BROKUŁ
podgotuj na parze.
PANIERKA CHLEB SŁONECZNIKOWY
kroimy na mniejsze kawałki i suszymy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
NATKĘ PIETRUSZKI SIEKAMY
(kilka gałązek pozostawiamy do salsy).
POSIEKANĄ NATKĘ PIETRUSZKI
miksujemy z kawałkami wysuszonego razowego chleba słonecznikowego.
DORSZ DORSZA WYJMUJEMY
z lodówki 10 minut przed przygotowywaniem.
DORSZA UKŁADAMY SKÓRĄ
do dołu na desce lub na talerzu.
RYBĘ POSYPUJEMY ODROBINĄ
soli i odrobiną mielonego białego pieprzu.
NASTĘPNIE POWIERZCHNIĘ DORSZA
bez skóry smarujemy odrobiną musztardy chrzanowej oraz obtaczamy w panierce razowej tylko od strony posmarowanej musztardą.
NA PATELNI UKŁADAMY
kawałek pergaminu, na który wylewamy odrobinę oleju słonecznikowego.
NA ROZGRZANY OLEJ
kładziemy kawałki dorsza panierką do dołu.
SMAŻYMY Z KAŻDEJ
strony (jeśli to konieczne, dolewamy oleju słonecznikowego), na końcu dodajemy odrobinę masła na patelnię.
SALSA Z PIECZONEJ
papryki 3 papryki wkładamy do piekarnika o temperaturze 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.
20-30 MINUT, NASTĘPNIE
zawijamy je w folię aluminiową w celu uparowania.
W KOLEJNYM ETAPIE
pozbywamy się skóry papryk oraz gniazd nasiennych.
PAPRYKI KROIMY W
drobną kostkę i wrzucamy do miski.
DODAJEMY POSIEKANĄ SUSZONĄ
śliwkę, drobno posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano, kilka posiekanych gałązek pietruszki, odrobinę oliwy, odrobinę pieprzu i soli.
CAŁOŚĆ SKRAPIAMY NIEWIELKĄ
ilością soku z cytryny i mieszamy.
ODSTAWIAMY MINIMUM NA
10 minut.
PRZED SAMYM PODANIEM
skrapiamy niewielką ilością soku z cytryny.
SAŁATKA Z BROKUŁÓW
Na lekko rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, chwilę podsmażamy, następnie dodajemy małe kawałki podgotowanych brokułów, kawałki masła.
BROKUŁY POSYPUJEMY ODROBINĄ
soli i pieprzu oraz przy końcu smażenia odrobiną startej skórki z cytryny.
JAK PODAWAĆ SALSĘ
układamy dookoła talerza, na środku kładziemy podsmażone brokuły, na które nakładamy kawałek dorsza.
DODATKOWO RYBĘ DEKORUJEMY
odrobiną salsy.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2218,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
554,7 kcal
Tłuszcz
23,9 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
42,3 g
Białko
42,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Babeczki cytrynowe
Jeśli lubisz intensywny, cytrusowy smak i puszyste wypieki, te wilgotne babeczki cytrynowe są dla Ciebie! Delikatne, aromatyczne i mocno cytrusowe — idealne do popołudniowej kawy. Upiecz je wraz z nami, a na pewno wrócisz do tego przepisu nie raz!

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Pasztet z wątróbek drobiowych
Idealny na kanapki, aromatyczny i aksamitny – dla pasztetu z wątróbek drobiowych według przepisu Karola musi znaleźć się miejsce na wielkanocnym, śniadaniowym stole!

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!

Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
Mazurek z białą czekoladą i wiśniami to doskonała propozycja dla miłośników słodkich wypieków, którzy pragną urozmaicić tradycyjne receptury. Połączenie delikatnej białej czekolady z soczystymi wiśniami sprawia, że ten mazurek wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także swoim wyglądem. Jak zrobić ten pyszny, świąteczny wypiek? Poznaj nasz sposób na pysznego mazurka z białą czekoladą i wiśniami!

Rogaliki z ciasta francuskiego
Croissanty to francuskie rogaliki, które stały się symbolem tego kraju. Złociste, kruche rogaliki cieszą się uznaniem na całym świecie — można je spotkać w kawiarniach, restauracjach, a także marketach. Własnoręczne przygotowanie croissantów to nie lada sztuka. Jak je zrobić? Poznaj nasz sposób! A jeśli nie masz czasu na samodzielne przygotowanie ciasta, zrób rogaliki z gotowym ciastem francuskim!