Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
PRAŻYMY JABŁKA
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
WYCINAMY SPODY TARTALETEK
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
UKŁADAMY SPODY TARTALETEK
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
NADZIEWAMY TARTALETKI
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
PIECZEMY TARTALETKI
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1716,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
286 kcal
Tłuszcz
14,2 g
Węglowodany
31,7 g
Błonnik
1,4 g
Białko
7,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Placuszki bananowe z 4 składników
Błyskawiczny pomysł na śniadanie! Wypróbuj przepis na 4-składnikowe placki z przecierem bananowym, które zmienią Twoje podejście do szybkich i ciepłych posiłków o poranku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!

Zupa pieczarkowa
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!