Zupa pieczarkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj zupy pieczarkowej, której nie może zabraknąć na świątecznym stole u DG!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj blender
PODSMAŻAMY WARZYWA CEBULĘ KROIMY
W DROBNĄ KOSTKĘ, A CZOSNEK SIEKAMY.
PODSMAŻAMY CAŁOŚĆ W DUŻYM GARNKU NA ROZGRZANEJ OLIWIE Z OLIWEK.
DODAJEMY POKROJONE W PLASTRY PIECZARKI I DALEJ PODSMAŻAMY.
WARZYWA DOPRAWIAMY POSIEKANYM TYMIANKIEM, SOLĄ I PIEPRZEM.
SMAŻYMY, AŻ CAŁA WODA WYPARUJE Z PIECZAREK.
BLENDUJEMY ZUPĘ NASTĘPNIE DODAJEMY
bulion warzywny oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zupę gotujemy około 15-20 minut. ⅔ zupy blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję, następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.
DEKORUJEMY ZUPĘ PESTKI SŁONECZNIKA
podprażamy na suchej patelni.
Cukinię obieramy.
Skórkę cukinii kroimy w cienkie plastry, a następnie w drobną kostkę.
Zupę dekorujemy kleksem śmietany, podprażonymi pestkami słonecznika, posiekaną skórką cukinii i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
930 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
155 kcal
Tłuszcz
5,3 g
Węglowodany
23,5 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Łosoś z glazurowanym buraczkiem i chrzanowym purée
Pyszne warzywa i soczysta ryba. Danie, które w łatwy sposób można przygotować na patelni, w piekarniku lub na grillu.

Strucla makowa
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Dorada z grilla podawana z koprem włoskim i sosem dziewiczym
Dorada to pyszna ryba, która zasługuje na odpowiednią marynatę przed grillowaniem. Możesz też jej użyć do innych ryb...
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!

Gulasz wieprzowy z kiszoną kapustą i gnocchi
Kiszona kapusta i schab? To połączenie smaków, którego nie zapomnisz!