Zupa kukurydziana z cukinią i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa kukurydziana to pyszne i rozgrzewające danie, które zdobyło niejeden żołądek. Sprawdź jej nową odsłonę z dodatkiem cukinii i chrupiących skwarków z boczku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie podsmażamy go, bez pokrywy, używając programuprzypiekanie / temperatura 130°C / czas 14 minut / obroty 1. Gotowy boczek przekładamy do miseczki.
SIEKAMY SZALOTKĘ
Szalotkę kroimy w ćwiartki i przekładamy do pojemnika miksującego. Cebulę rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.
SIEKAMY CUKINIĘ I DYMKĘ
Cukinię kroimy w kostkę o boku 2 cm, a dymkę na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy do pojemnika miksującego z szalotką i całość rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5.
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI
Do rozdrobnionych warzyw dodajemy masło i kukurydzę. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, wykorzystując programprzypiekanie / czas 5 minut / temperatura 120°C / obroty 1.
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego wlewamy ciepły bulion i całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 10 minut / obroty w lewo.Po tym czasie odlewamy ok. 600 ml zupy, a resztę blendujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.
PODAJEMY ZUPĘ
Do zmiksowanej zupy wlewamy odlaną wcześniej zupę, dodajemy szpinak i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość ponownie gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / czas 5 minut / obroty w lewo. Gotową zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, podsmażonym boczkiem i drobno posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1252,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,1 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koreczki z łososiem
Imprezowa przekąska na szybko: klasyczne połączenie łososia, serka, ciemnego pieczywa i oliwek w prostych koreczkach, które smakują każdemu! Zaspokoją pierwszy głód gości i szybko znikną z talerza.

Lunchbox z serowymi proziakami
Pyszny domowy lunchbox z regionalnym akcentem – proziakami serowymi. To pełnowartościowy posiłek dla każdego członka rodziny. Koniecznie sprawdź, jak prosto go przyrządzić!

Tłuczeńce - staropolskie ciastka wigilijne
Sięgnij do prawdziwych polskich tradycji i przygotuj ciasteczka, które niegdyś często robiono na święta. Niech słodkości z dawnej książki kucharskiej zagoszczą na Twoim stole w ten szczególny czas!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe żelki owocowe
Przepis na domowe żelki misie przyda Ci się, jeśli planujesz słodkie przyjęcie dla dzieci. Wykorzystaj recepturę Pawła i zaskocz najmłodszych tym owocowym przysmakiem!

Jabłka pod wegańską kruszonką
Cudowne sakiewki wypełnione soczystymi jabłkami i chrupiącą kruszonką. Idealny deser na letnie popołudnie.

Ciasto czekoladowo-dyniowe
Czekoladowo-dyniowe ciasto to idealny przepis na jesienne popołudnie. Zaparz do tego herbatę lub kawę i delektuj się domowym wypiekiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.

Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
Pyszny omlet pełen zielonych warzyw i ziół to świetny pomysł na śniadanie. Koniecznie wypróbuj najnowszy przepis Kingi na dobry dzień!

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!