Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY ŚLEDZIE
Śledzie wyjmujemy z zalewy, osuszamy lekko ręcznikiem papierowym, kroimy na ok. 2-centymetrowe kawałki.
PRZESMAŻAMY CEBULĘ I DODATKI
Obieramy cebulę, kroimy ją w piórka. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju, szklimy cebulę, posypując ją szczyptą soli. Dodajemy koncentrat pomidorowy, miód, przyprawy i smażymy razem ok. 2 minut, po czym wlewamy resztę oleju i smażymy jeszcze 5 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I PRZEKŁADAMY ŚLEDZIE DO SŁOIKÓW
Do zimnej zalewy dodajemy śledzie i przekładamy do słoików. Wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzły. Śledzie są dobre już po 24 godzinach, ale jeszcze lepsze z każdym kolejnym dniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4531 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566,4 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
29,6 g
Błonnik
2,6 g
Białko
26,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wilgotny biszkopt z olejem
Puszysty i wilgotny biszkopt z dodatkiem oleju – zapewniamy, że zawsze wyrasta! Przygotuj go i zadbaj, aby każdy Twój kolejny tort był idealny!

Różowe cynamonki
Sprawiające, że w całym domu pachnie cynamonem, pyszne bułeczki, czyli cynamonki! W tym przepisie Pauli Bonowicz-Golec przygotowane z ciasta w wyjątkowym, różowym kolorze i z dodatkiem twarogu.

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera
Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i wypełnione aromatycznym farszem – wytrawne pączki ziemniaczane z airfryera to pomysł Karola na oryginalne danie z warzywnym twistem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!

Sushi z banana
Sushi z banana, czyli słodka przekąska, która idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie w szkole lub w pracy. Zobacz, jaka jest łatwa w przygotowaniu!