Zupa nic z kluskami leniwymi • przepis • składniki • przygotowanie
Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI
Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ze środka ziarenka, które dodajemy do mleka. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i dalej gotujemy.
UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM
Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy brązowy cukier i energicznie ucieramy trzepaczką do jajek na puszysty krem.
ŁĄCZYMY MLEKO Z ŻÓŁTKAMI
Połowę zagotowanego mleka dodajemy powoli do żółtek cienkim strumieniem za pomocą chochli, cały czas delikatnie mieszając krem (w ten sposób hartujemy żółtka).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1242 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
414 kcal
Tłuszcz
18,2 g
Węglowodany
46,7 g
Błonnik
24,1 g
Białko
24,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.

Faszerowane ziemniaki z pikantną, grillowaną karkówką
Grillowane danie z wieprzowiną w roli głównej i faszerowanymi ziemniakami jako mistrzami drugiego planu!

Makaron z serem burrata
Makaron tagliolini z truflami, podany z burratą, kaparami i pesto. Danie to będzie świetnym pomysłem na romantyczny wieczór lub wyjątkową kolację z najbliższymi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Sałatka z kurczakiem teriyaki
Mnóstwo warzyw, wyjątkowy sos i kawałki kurczaka w chrupiącym cieście – to właśnie z tych składników powstaje sałatka z kurczakiem teriyaki. Przygotuj ją i ciesz się pysznym i sycącym daniem w stylu azjatyckim.

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Marynata azjatycka
Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Humus z tahiną i płatkami chili
To zdecydowanie najlepszy humus, jaki jadłeś. Raz zaproszony na stół będzie królował na nim już zawsze!