Wieniec z Frankfurtu • przepis • składniki • przygotowanie
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWE MASŁO
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera.
STOPNIOWO DODAJEMY BIAŁKA
i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: miksujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ
mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą trzepaczki.
NA KONIEC DODAJEMY
sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
MASĘ PRZELEWAMY DO
okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką.
CIASTO PIECZEMY PRZEZ
1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu).
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
do wystudzenia.
KREM MAŚLANO-BUDYNIOWY 400
ml mleka zagotowujemy w garnku.
CUKIER, ŻÓŁTKA I
cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy.
CAŁĄ MASĘ WLEWAMY
do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY GARNEK
z ognia i studzimy.
MASŁO NAPOWIETRZAMY MIKSEREM
i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
KREM WKŁADAMY NA
kilka chwil do lodówki.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy.
DO CHŁODNEGO PONCZU
dodajemy rum.
GANASZ (KREM) CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE
masło i rum.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,
często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).
UPIECZONE I WYSTUDZONE
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem.
ZA POMOCĄ WORKA
cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową.
NAKŁADAMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ
ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę.
NA KONIEC UKŁADAMY
wierzchnią, ostatnią część ciasta.
CAŁE CIASTO SMARUJEMY
pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
PO WYJĘCIU Z
lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami.
CIASTO DEKORUJEMY, WYSZPRYCOWANYMI
za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10240 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka orzechowo-migdałowa
Przekonaj się, że z naszym przepisem babka zawsze się udaje i ma niezapomniany orzechowo-migdałowy smak.

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Makaron z sosem dyniowym alla carbonara
Jajka, guanciale i parmezan – to carbonara, prawda? A jednak nie! Dzięki dodatkowi dyni powstaje raczej dyniowa carbonara, czyli idealne połączenie na jesienny obiad i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z jelenia w warzywach
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!

Świąteczny sernik waniliowy ze skórką pomarańczową
Niezwykle aromatyczny sernik ze słodką, czekoladową polewą – wyjątkowy deser, który z pewnością pokocha każdy łasuch.

Miniserniczki z serka homogenizowanego
Chrupiący spód, delikatna serowa masa i domowa galaretka z czarnych porzeczek! To doskonały deser na każdą okazję!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.

Razowe grzanki z musem z awokado i wędzonym łososiem
Razowe pieczywo, mus z awokado i nieodłączny element idealnego śniadania: jajko, tym razem w koszulce! Oto pożywne tosty na dobry początek dnia!