Klopsiki z ciecierzycy w wegańskim sosie à la pieczeniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne klopsiki z ciecierzycy podane w aromatycznym sosie warzywnym à la pieczeniowy. To wyjątkowe danie na obiad dla całej rodziny, które świetnie się sprawdzi podane z ulubionymi dodatkami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Ciecierzycę rozdrabniamy tak, aby zostało jedynie kilka całych ziaren. Do masy dodajemy miksturę z siemienia lnianego i wodą, bułkę tartą, sos sojowy, mąkę ziemniaczaną i wszystkie przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Masa powinna się delikatnie lepić.
FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI
Z powstałej masy formujemy w zwilżonych dłoniach kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki, aż z każdej strony nabiorą złotobrązowego koloru.
KROIMY WARZYWA
Marchew, łodygi selera i cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Grzyby i czosnek bardzo drobno siekamy.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Olej wraz z przyprawami dodajemy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy olej będzie gorący, dodajemy pokrojone warzywa (oprócz czosnku) i smażymy przez ok. 25 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając.
GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę mąki i drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę. Następnie wlewamy bulion warzywny i doprowadzamy go do wrzenia. Sos gotujemy na małym ogniu przez ok. 10-20 minut, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
DOPRAWIAMY I BLENDUJEMY SOS
Zredukowany sos doprawiamy sosem sojowym i delikatnie go studzimy. Następnie wyławiamy z niego liście laurowe (które wyrzucamy) i 2 łyżki warzyw. Sos dokładnie blendujemy i przecieramy do miski przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się grudek. Tak przygotowany sos łączymy z odłowionymi warzywami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1880,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
470,2 kcal
Tłuszcz
21,9 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
15,1 g
Białko
15,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ravioli z dynią
Aromatyczne pierożki wypełnione nadzieniem z dyni to doskonały sposób na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w trakcie trwania sezonu na to apetyczne warzywo. W jaki sposób przygotować pyszne ravioli z dyniowym farszem? Odkryj z nami przepis na to pyszne włoskie danie!

Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym
Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!

Domowe sezamki
Domowe sezamki – łatwa do wykonania słodka przekąska dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!