Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY PAPIER DO
pieczenia stolnicę Ciasto W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy do ok.
40°C (MLEKO NIE
powinno się gotować).
DO MISKI WSYPUJEMY
mąkę, dodajemy rozdrobnione drożdże, szczyptę cukru, soli i mieszamy.
DODAJEMY CIEPŁE MLEKO
z masłem oraz 1 jajko.
WSZYSTKO DOKŁADNIE
mieszamy.
PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY
w ciepłe miejsce na 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
FARSZ KROIMY W
małe kosteczki szynkę schwarzwaldzką i wrzucamy do dużej miski.
DODAJEMY TARTY SER
i kwaśną śmietanę.
PIEPRZYMY, LEKKO SOLIMY
i wszystko dokładnie mieszamy.
WARKOCZ CIASTO WAŁKUJEMY
na posypanej mąką stolnicy tak, by uzyskać kształt czworokąta.
NA ROZWAŁKOWANYM CIEŚCIE
rozsmarowujemy (mniej więcej 3- 4 cm od krawędzi) przygotowany farsz.
OSTROŻNIE ZAWIJAMY –
formujemy roladę.
NASTĘPNIE PRZECINAMY JĄ
wzdłuż ostrym nożem.
OBIE POŁOWY ŁĄCZYMY,
tworząc warkocz i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
DOKŁADNIE SMARUJEMY UBITYM
jajkiem i posypujemy całym kminkiem.
W TEN SPOSÓB
przygotowany warkocz odstawiamy na bok na 15 minut, aż urośnie.
POTEM PIECZEMY 40
minut w rozgrzanym piekarniku do 170°C.
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
warkocz na pół godziny do ostygnięcia.
JAK PODAWAĆ WARKOCZ
kroimy w plastry, które wykładamy na talerz.
BARDZO DOBRZE SMAKUJE
z piwem lub winem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3172 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,5 kcal
Tłuszcz
17,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
18,7 g
Białko
18,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zakwas z buraków na barszcz czerwony
Podstawa domowego barszczu czerwonego to dobry zakwas, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni dzięki przepisowi Karola!

Kotleciki z komosy ryżowej
Smaczna przekąska lub pyszny obiad? Kotlety z komosy ryżowej sprawdzą się zawsze! Są chrupkie z zewnątrz, rumiane i mają lekko orzechowy smak. Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym i koperkiem.

Omlet biszkoptowy z owocami na 3 sposoby
Owocowe śniadanie na trzy sposoby – wypróbuj przepisy Pawła na pyszne omlety biszkoptowe z owocami na zimno i na ciepło!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Trufle czekoladowo-malinowe na patyczkach
Czekoladowo-owocowe trufle nadziane na patyczki to świetny pomysł na słodką, imprezową przekąskę. Twoi goście będą zachwyceni!

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Trifle bananowo-czekoladowy
Przygotuj szybki deser z ciasteczkami, bananami i musem czekoladowym!

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Malinianki, czyli bułeczki drożdżowe z malinami
Kochasz jagodzianki, ale sezon na jagody zbyt szybko dobiega końca? Spróbuj malinianek wg przepisu Pawła! Równie pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodkim kremem waniliowym.