Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie
Jabłka i kruszonka to składniki pysznego ciasta, którym kusi Paweł. Dasz się namówić?

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CUKIER WANILIOWY
Z lasek wanilii wyjmujemy nasionka, dodajemy je do cukru i razem miksujemy w mikserze z nożami (nie miksujemy cukru na puder, chodzi o to, żeby cukier dokładnie się wymieszał z nasionkami wanilii). Cukier przesypujemy do słoika, następnie umieszczamy w nim przecięte laski wanilii, z których wyjęliśmy nasionka, i szczelnie zamykamy słoik. Po tygodniu mamy wyśmienity i aromatyczny cukier waniliowy własnej roboty.
WYRABIAMY CIASTO
Miękkie masło ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, cały czas obserwując masę (możemy mieć wrażenie, że masa jest delikatnie zwarzona, ale to nie stanowi problemu). Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon). Wszystko dokładnie mieszamy. Do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką przekładamy ciasto i wyrównujemy je na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na 10 części. Skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie posypujemy cukrem oraz cynamonem. Układamy na powierzchni ciasta, tworząc „wachlarz w okręgu”.
ROBIMY MAŚLANĄ KRUSZONKĘ
W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy je do momentu utworzenia się kruszonki (grudek). Gotową kruszonkę rozsypujemy równo na powierzchni całego ciasta.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) i pieczemy 40-45 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzamy patyczkiem w kilku miejscach, czy jest dobrze wypieczone. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5027,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
314,2 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
37,4 g
Błonnik
3,9 g
Białko
3,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.

Tort cynamonowy
Puszysty biszkopt, słodki mus, pyszna konfitura, gęsta polewa i aromat cynamonu – wszystko w jednym, wyjątkowym deserze!

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Idealny biszkopt
Szukasz idealnego przepisu na biszkopt? Skorzystaj z receptury Pawła, by przygotować ulubione wypieki na bazie prostego i szybkiego ciasta biszkoptowego!

Wianki z orzechami i polewą
Przygotuj okrągłe ciasteczka z polewą pomarańczową i mnóstwem orzechów włoskich!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Risotto alla milanese
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!