Skrzydełka w miodzie pieczone • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYRZĄDZAMY MARYNATĘ
Do miski wlewamy olej, sos sojowy oraz miód, a następnie dodajemy wszystkie przyprawy poza natką i solą morską. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę wprost do miski. Wszystko mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Oczyszczamy skrzydełka z pozostałości piór i myjemy je, a potem osuszamy. Na spód naczynia żaroodpornego kładziemy folię aluminiową.
MARYNUJEMY SKRZYDEŁKA
Wkładamy skrzydełka do miski z marynatą i nacieramy ją każde skrzydełko. Staramy się dotrzeć do każdego miejsca. Miskę nakrywamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pod koniec czasu marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
PIECZEMY SKRZYDEŁKA
Zamarynowane skrzydełka wyciągamy z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego i nakrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
ŚCIĄGAMY POKRYWKĘ
Po 40 minutach pieczenia ściągamy pokrywkę i pieczemy skrzydełka jeszcze przez 20 minut. W tym czasie miód z marynaty powinien się skarmelizować i dobrze przypiec, dzięki czemu skórka nabierze delikatnej chrupkości.
WYKAŃCZAMY SKRZYDEŁKA
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy, a potem siekamy i posypujemy nią skrzydełka. Na koniec posypujemy wszystko odrobiną soli morskiej. Skrzydełka podajemy z keczupem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2565,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,5 kcal
Tłuszcz
43,1 g
Węglowodany
16,7 g
Błonnik
0,9 g
Białko
44,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Sałatka z chrupiącymi ziemniakami
Ta pyszna, sycąca sałatka na bazie pieczonych młodych ziemniaków to świeże warzywa, koper i delikatny sos typu sour cream – wszystko to tworzy letnią kompozycję pełną smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe pączki z konfiturą różaną
Domowe, aromatyczne pączki z ulubionym nadzieniem? Chyba nie ma osoby, która nie miałaby na nie ochoty. Puszyste ciasto wypełnione nadzieniem z konfitury różanej przeniesie Cię w krainę uniesienia. Poznaj nasz sposób na domowe pączki z różą!

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.

Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
Poznaj przepis na pieczony boczek z chrupiącą skórką i sałatką z ciecierzycy z sosem miodowo-musztardowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody szparagowe
Lubisz lody o niespotykanych smakach? Spróbuj szparagowych! Ich aksamitna, kremowa konsystencja i śmietankowy smak z wykwintną szparagową nutą sprawią, że zachwycą Cię delikatnością i oryginalnością.

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Curry z ciecierzycą i kurczakiem
Curry z kurczakiem i ciecierzycą w prawdziwie orientalnym stylu. To pełne aromatu danie, które swoim smakiem zachwyca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Koniecznie sprawdź, jak je przygotować!