Tartaletka z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE I
obrane jabłka dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy je w plastry.
ROZWIJAMY ARKUSZE CIASTA
francuskiego, za pomocą noża każdy z arkuszy dzielimy na 6 równych części.
FOREMKI DO TARTALETEK
dokładnie smarujemy masłem i wykładamy ich wnętrze ciastem, lekko dociskając palcami, a następnie usuwamy ciasto wystające poza foremki.
TAK PRZYGOTOWANE WSTAWIAMY
na 10 minut do zamrażalnika.
ŻÓŁTKO ODDZIELAMY OD
białka.
BIAŁKO ROZTRZEPUJEMY WIDELCEM
i smarujemy nim ciasto.
TARTALETKI WYPEŁNIAMY KAWAŁKAMI
jabłek, wierzch posypujemy cukrem, cynamonem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C na około 20 minut.
JAK PODAWAĆ PO
upieczeniu, gdy tartaletki lekko przestygną, wyjmujemy ciastka z foremek i w zależności od upodobania, podajemy posypane np.
CUKREM PUDREM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2788,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
464,7 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
54,5 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Przygotuj najsłynniejsze francuskie naleśniki z pomarańczami. Są słodkie, aromatyczne i orzeźwiające – wyśmienite!

Fontanna czekoladowa (fondue)
Przygotuj niespodziankę dla swoich gości! Czekoladowe fondue ich oczaruje, a maczane w nim przekąski zachwycą smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
Proste, efektowne i pyszne danie. Kilka klasycznych, doskonałych składników sprawi, że często będziesz do niego wracać. Eksperymentuj z serami, bo warto!

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Jajka faszerowane z awokado i wędzonym łososiem
Pyszne kremowe jajka z awokado, wędzonym łososiem i koperkiem to przekąska, która zaskoczy smakiem i wyglądem. Świetna opcja na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Jabłecznik
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.