Dip z ciecierzycy • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DIPU
2 ząbki czosnku rozgniatamy. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypujemy do pojemnika miksera, dodajemy suszone pomidory i czosnek.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI DIPU
Wszystko doprawiamy sokiem z ½ limonki, miksujemy na gładką i jednolitą masę, dodajemy oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu, miksujemy.
DOPRAWIAMY DIP
Na suchą patelnię wsypujemy ziarna sezamu i prażymy na jasnozłoty kolor. Do dipu ponownie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i znów miksujemy. Jeśli konsystencja dipu nie jest zadowalająca, dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodajemy część ziaren sezamu z patelni i mieszamy.
PODPIEKAMY CIASTO FRANCUSKIE
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posypujemy szczyptą soli, ostrą papryką i ziarnami sezamu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C na mniej więcej 5 minut.
DOCISKAMY I PONOWNIE PIECZEMY CIASTO FRANCUSKIE
Na lekko podniesione ciasto nakładamy pergamin i przygniatamy drugą blachą, ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 15 minut.Następnie ściągamy drugą blachę i papier pergaminowy z wierzchu i zostawiamy ciasto na mniej więcej 10 minut w wyłączonym już piekarniku, w celu wysuszenia.
PODAJEMY DIP Z CIASTEM FRANCUSKIM
Dip z ciecierzycy przekładamy do miski, następnie posypujemy pozostałym prażonym sezamem. 1 ząbek czosnku kroimy w paski i dekorujemy nimi dip. Kroimy ½ ostrej papryki na długie paski (wcześniej wyjmujemy gniazda nasienne) i dekorujemy. Całość polewamy oliwą z oliwek (ok. 50 ml).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2495 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
415,8 kcal
Tłuszcz
28,3 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
4,3 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Pierś kurczaka faszerowana serem Pont-L’Evêque z zapiekanką z serem i warzywami
Istotnym składnikiem tej potrawy jest francuski ser deserowy pont l’eveque, nadający całości niepowtarzalny smak.

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Ciasto kawowe z kremem z awokado
Połączenie kawy i awokado w deserze? Wypróbuj przepis Kingi i przekonaj się jakie to pyszne!

Indyjskie szaszłyki z indyka z jogurtem z curry
Delikatne mięso z indyka w jogurtowej marynacie wzbogacone smakiem banana – podane razem w postaci pysznych szaszłyków.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.

Świąteczny tort makowy
Pyszny tort z aromatycznego ciasta makowego. Nie znajdziesz w nim biszkoptu! Tylko mak, kremowe mascarpone i mnóstwo pysznych dodatków.

Precel z łososiem
Precel z łososiem i blanszowanym szpinakiem to świetny pomysł na smakowity początek i koniec dnia. Wystarczy 5 minut i gotowe!