Kalafiorowa zupa krem • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY I BLENDUJEMY ZUPĘ
Zupę kalafiorową i posiekany czosnek zalewamy w garnku bulionem. Gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
ZAPRAWIAMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ
Masło i śmietanę mieszamy w misce z odrobiną zupy. Dodajemy stopniowo do garnka, cały czas mieszając. Całość doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek, polewamy odrobiną oliwy i posypujemy pieprzem i płatkami chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
827,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
206,8 kcal
Tłuszcz
16,6 g
Węglowodany
9,7 g
Błonnik
3 g
Białko
3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
Ciasto drożdżowe bez jajek? Kinga Paruzel wie, jak je przygotować! Wypróbuj przepis na drożdżowe cinnamon rollsy z jabłkami!

Ciasto à la mars
Ciasto o smaku znanego batona z karmelem, nadzieniem nugatowym i czekoladą – hit imprez w wykonaniu Pawła Małeckiego!

Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Pieczone gołąbki z dodatkiem sosu musztardowego to pyszna propozycja Karola Okrasy na domowy obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka z żurawiną i świeżymi owocami
Żurawina i świeże owoce to pyszne dodatki do porannej owsianki. Wypróbuj koniecznie!

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bazylią, jogurtem i smażonymi morelami
Miks sałat podany ze słodkimi smażonymi morelami, polany lekko słonym sosem jogurtowym z kawałkami pistacji. Idealna propozycja na wakacyjny piknik.

Stollen – drożdżowa strucla bożonarodzeniowa
Tradycyjne, niemieckie ciasto drożdżowe pełne rodzynek, kandyzowanych skórek cytrusów i migdałów, nadziewane marcepanem. Idealnie sprawdzi się jako alternatywny wypiek świąteczny dla całej rodziny!

Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!