Szybkie tosty z grzybami • przepis • składniki • przygotowanie
Tosty to doskonały pomysł na szybkie śniadanie. A te z pieczarkami, pomidorami i bazylią jeszcze dodatkowo pysznie smakują.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY GRZYBY
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w paski i smażymy wraz z grzybami na gorącej oliwie z oliwek przez 5-7 minut, aż płyn odparuje. Listki bazylii obrywamy, kilka odkładamy do przybrania, resztę siekamy. Do grzybów dodajemy posiekaną bazylię i ocet winny. Doprawiamy solą i pieprzem.
PIECZEMY TOSTY
Pomidora kroimy w cienkie plasterki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Kromki tostów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i krótko podpiekamy. Następnie każdą kromkę obkładamy jednym plasterkiem pomidora i niewielką porcją masy grzybowej. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 200°C przez ok. 4 minuty. Podajemy gorące, udekorowane bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2022 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
505,5 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
21,3 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb bezglutenowy z samych ziaren
Wypróbuj przepis Kingi na wegański i bezglutenowy chleb z samych ziaren!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Schab z pesto bazyliowym na bagietce
Schab przygotowany w tak oryginalny sposób zachwyci wszystkich smakiem i sposobem podania. Wykorzystaj przepis Karola i poszerz swoje menu o to wyjątkowe danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.

Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowa tostada z chorizo
Inspirowane kuchnią meksykańską pyszne danie śniadaniowe, czyli tostada z chorizo i świeżymi warzywami. Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakuje!

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Zielone curry z kurczakiem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej, które podbiło serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy Ci przepis na zielone curry autorstwa Karola Okrasy, który połączył tradycyjne tajskie smaki z akcentem w postaci chrupiącego groszku cukrowego.