Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk • przepis • składniki • przygotowanie
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KREWETKI OBIERAMY
(możemy pozostawić ogonki).
ANANASA KROIMY NA
dość duże kawałki.
Z PAPRYCZKI CHILLI
odkrawamy zielony koniec, resztę przekładamy do blendera, dodając obrany czosnek, starty imbir, skórkę startą z pomarańczy oraz cytryny, wyciśnięty z nich sok oraz resztę składników. MIKSUJEMY.
DO MARYNATY WKŁADAMY
krewetki i odstawiamy na 30 minut.
DREWNIANE PATYCZKI DO
szaszłyków moczymy w zimnej wodzie.
KREWETKI I KAWAŁKI
ananasa nabijamy naprzemiennie na patyczki.
SZASZŁYKI GRILLUJEMY MNIEJ
więcej po 3 minuty z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
863,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
215,8 kcal
Tłuszcz
4,1 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza z czekoladą
Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Smażony filecik z pstrąga ze szpinakiem z ziemniaczanym purée
Ryby to samo zdrowie, a dzięki temu przepisowi to także wyjątkowy smak. Tak przyrządzony pstrąg jest wyśmienity.

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!