Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DYNIE GOTUJEMY NA PARZE
Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.
GOTUJEMY SOS POMIDOROWY
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
DYNIĘ PODAJEMY Z SOSEM
Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2162,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,3 kcal
Tłuszcz
7,7 g
Węglowodany
50,6 g
Błonnik
6,1 g
Białko
6,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z boczkiem
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Magdalenki w stylu francuskim
Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Tartaletki bezglutenowe z musem figowym i gruszką
Tartaletki bezglutenowe na bazie orzechów, nadziewane musem figowym, mascarpone i słodką gruszką to doskonałe połączenie smaków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bakłażanowe rollsy z makaronem
Niecodzienne podejście do kuchni włoskiej, czyli bakłażanowe rollsy z makaronem zapiekane w sosie. Polane sosem, zwieńczone aromatycznym serem są idealnym pomysłem na lunch czy obiad.

Kanapkowe szaszłyki
Ciekawe pomysły na kanapki to często wyzwanie. Baw się formą i pysznymi, świeżymi składnikami! Przygotuj kanapkowe szaszłyki i skończ z nudnymi drugimi śniadaniami.

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.