Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj kaszę bulgur i najlepsze mięso wołowe, by przygotować pożywną orientalną sałatkę według przepisu Karola!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ugotowaną kaszę łączymy w misce z oliwą. Mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki szalotki pokrojone w kostkę i drobno posiekany czosnek.
SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę wołową skrapiamy z obu stron oliwą. Doprawiamy kuminem, pieprzem i świeżym rozmarynem. Przyprawy wcieramy w mięso.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW
Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Gniazda nasienne wykrawamy i kroimy na mniejsze kawałki. Odkładamy. Pomidory kroimy w kostkę.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING POMIDOROWY
Pokrojone wcześniej gniazda nasienne pomidorów łączymy w miseczce z oliwą. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, rozmaryn i miód. Mieszamy.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Na wierzchu sałatki układamy stek z polędwicy wołowej. Opcjonalnie: mięso kroimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3066,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
766,7 kcal
Tłuszcz
36 g
Węglowodany
85,9 g
Błonnik
34,9 g
Białko
34,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z sosem orzechowym
Przygotuj się na pełen wachlarz smaków na swoim talerzu. Sprawdź przepis Pauli na makaron z idealnie współgrającymi smakowo ciecierzycą, masłem orzechowym, warzywami i wyrazistymi przyprawami. Łatwo, szybko i oczywiście – smacznie!

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!

Burger z cieciorki z dipem ananasowym
Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Wegański obiad z jednego naczynia
To przepis, który sprawdzi się zawsze! Do przygotowania dania możesz wybrać dowolne warzywa i przyprawy - z wegańskimi kiełbaskami będą smakować idealnie! Obiad gotowy już w 40 minut!