Śląska ciapkapusta (panczkraut) • przepis • składniki • przygotowanie
Ciapkapusta to klasyk, który jako obiadowy dodatek na pewno zrobi furorę na Waszych stołach! Spróbuj koniecznie tego niezwykłego połączenia kiszonej kapusty i ziemniaków

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK I CEBULĘ
Olej rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Smażymy ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i ½ łyżeczki majeranku.
GOTUJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości z kminkiem oraz zielem angielskim.
GOTUJEMY ZIEMNIAKI W SOKU Z KISZONEJ KAPUSTY
Dwa ziemniaki kroimy w kostkę razem ze skórką. Przekładamy do garnka z zebranym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty. Doprawiamy łyżeczką majeranku. Gotujemy ok. 20 minut (ziemniaki gotowane w ten sposób nie będą całkowicie miękkie).
ŁĄCZYMY KAPUSTĘ Z ZIEMNIAKAMI NA CIAPKAPUSTĘ
Ugotowaną kapustę odciskamy łyżką z nadmiaru płynu. Przekładamy bez przypraw do uparowanych wcześniej ziemniaków, a następnie całość rozcieramy krótko za pomocą łyżki tak, aby ziemniaki były utarte, ale nie za mocno (ich konsystencja nie powinna przypominać purée). Doprawiamy solą i białym pieprzem.
PODAJEMY CIAPKAPUSTĘ
Ciapkapustę posypujemy ziemniakami odcedzonymi z soku z kapusty, boczkiem przesmażonym z cebulą i porwaną w dłoniach natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1322 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330,5 kcal
Tłuszcz
27,5 g
Węglowodany
11,9 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Indyk ze szparagami
Szukasz pomysłu na wiosenny obiad ze szparagami? Spróbuj delikatnych kotletów z indyka w towarzystwie warzyw i sera!

Zupa z cukinii z kurkami
Doskonałe połączenie cukinii i kurek! Przygotuj doskonałą zupę, którą wykonasz w kilka chwil!

Budyń migdałowy z chia
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Smażony łosoś z zapiekanką z dyni i pora
Wyjątkowość tego dania podkreśla dodanie świeżej szałwii. Jej aromat doskonale uwydatnia smaki łososia i dyni.

Miętowe torciki z jagodami
Idealny deser dla fanów miętowych słodkości. Torciki z ciasta kruchego z miętowym kremem i jagodami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Jaki jest buddha bowl? Pełen świeżych warzyw, aromatycznych dodatków i smaku! Podejmij się przygotowania go i poznaj nowy, świetny pomysł na lunch do pracy.

Mus szarlotkowy
Zamknij smak słodkich jabłek w słoikach i zachowaj go na zimę. Przygotuj własny mus szarlotkowy.

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.