Ciasteczka z serem i borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, 1
łyżkę cukru, masło zagniatamy razem.
STOPNIOWO DODAJEMY ZIMNĄ
wodę i dalej zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto.
JEŚLI CIASTO ZACZNIE
robić się zbyt wilgotne, nie dodajemy więcej wody.
CIASTO ZAWIJAMY W
folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 30 minut.
W MIĘDZYCZASIE Z
cytryny ścieramy skórkę.
MIESZAMY JĄ Z
borówkami, 1 łyżką cukru, mąką ziemniaczaną oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. ODSTAWIAMY.
SOK Z DRUGIEJ
połowy cytryny mieszamy z twarożkiem i pozostałym cukrem.
SCHŁODZONE CIASTO CIENKO
rozwałkowujemy.
WYCINAMY 12
kółek.
NA 6 Z
nich nakładamy odrobinę twarożku oraz borówek.
NA POZOSTAŁYCH 6
kółkach robimy na środku małe nacięcie w kształcie krzyżyka i nakrywamy nimi farsz.
BRZEGI CIASTECZEK ZACISKAMY
za pomocą widelca.
CIASTECZKA UKŁADAMY NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia. JAJKO ROZTRZEPUJEMY: widelcem.
ZA POMOCĄ PĘDZELKA
smarujemy nim delikatnie wierzch ciasteczek.
BLACHĘ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 20-25 minut – aż do zarumienienia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3079,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
513,2 kcal
Tłuszcz
29,9 g
Węglowodany
52,5 g
Błonnik
9,7 g
Białko
9,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Kanapka z suszonymi owocami
Pomysł na oryginalne śniadanie? Chrupiące świeże bułeczki z delikatnym kremowym twarożkiem, miodem i suszonymi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik mango z białą czekoladą
Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Lekkie lasagne cukiniowe z serkiem wiejskim
Przygotuj wyjątkową wersję lasagne według Kingi, która idealnie sprawdzi się podczas wspólnego kibicowania! Świeża cukinia z dodatkiem serka wiejskiego, która zastąpi makaron, nada temu daniu lekkości i delikatności. Przekonaj się, jaka jest pyszna!

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.