Serowe bułeczki z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste, delikatne i z dodatkiem aromatycznego sera cheddar – takie są serowe bułeczki z airfryera. Przygotuj je wg tego przepisu, aby cieszyć się wyjątkowym smakiem domowego pieczywa.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mleko łączymy z cukrem i drożdżami i odstawiamy na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WYRABIAMY CIASTO
Do rozczynu dodajemy mąkę, sól i letnią wodę. Ze składników wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym z założoną końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Po ok. 3 minutach wyrabiania do ciasta dodajemy miękkie masło. Ciasto dalej wyrabiamy przez ok. 10 minut, pod koniec dodajemy starty cheddar na tarce o drobnych oczkach i oregano. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Z wyrośniętego ciasta formujemy 9 podobnej wielkości kulek (ok. 47 g każda). Następnie układamy je w odstępach w koszu airfryera wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy go bawełnianą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut, aby ciasto wyrosło.
PIECZEMY BUŁECZKI
Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy przez ok. 10-12 minut w airfryerze rozgrzanym do temp. 180°C. Masło roztapiamy i smarujemy nim gotowe serowe bułeczki
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1405,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
52,1 g
Błonnik
0,2 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Awanturka z makreli z nerkowcami
Awanturka, czyli pasta rybna z twarogiem lub bryndzą, to idealny pomysł na śniadanie, kolację lub przekąskę. Wędzona makrela w połączeniu z orzechami nerkowca, twarogiem i świeżymi ziołami tworzy wyśmienitą kremową pastę, której musisz spróbować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe musli
Stwórz własne, domowe musli - pyszną i zdrową alternatywę dla zwyczajnych śniadań.

Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!

Ciasteczka z suszonymi jagodami
Przepyszne ciasteczka bez dodatku cukru to idealna przekąska dla dzieci. Sprawdź, jakie są łatwe do przygotowania i smaczne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem marchewkowy z serem savaron
Aromatyczna zupa krem z pieczonej marchewki, czyli idealne danie na chłodny dzień i nie tylko. Sprawdź, jak smakuje w wersji zapiekanej z wyjątkowym serem savaron.

Pstrąg pieczony z ziemniakami
Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!