Konfitura żurawinowa • przepis • składniki • przygotowanie
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KONFITURĘ
Żurawiny łączymy w rondlu z sokiem wyciśniętym z pomarańczy i ksylitolem. Zagotowujemy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zgęstnieje.
PRZELEWAMY KONFITURĘ DO SŁOIKA
Gotową, wciąż gorącą konfiturę przelewamy do dokładnie umytego, wyparzonego i osuszonego słoika. Słoik szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałową ściereczkę, zostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
580 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
36,3 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
11,2 g
Błonnik
1,3 g
Białko
0,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Dodaj do prezentów jadalne zawieszki! Zobacz, jak w prosty sposób zamienić kruche maślane ciasteczka w świąteczną ozdobę. Spróbuj i spraw bliskim smaczną niespodziankę, która z pewnością ich zaskoczy.

Tradycyjna pascha wielkanocna
Zobacz, jak łatwo przygotujesz tradycyjną paschę wielkanocną z nutą wanilii, cytryny, limonki i kandyzowanej skórki pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska carbonara z boczkiem z tofu
Jeden z popularniejszych przepisów na makaron inspirowanych kuchnią Włoch, w lekkiej, bezmięsnej wersji! Sprawdź, jak Kinga dobiera i łączy składniki wegańskiej carbonary!

Bożonarodzeniowe ciasto gruszkowo-marcepanowe
Gruszki i marcepan to doskonałe połączenie smakowe, które warto wykorzystać, przygotowując bożonarodzeniowe, domowe ciasto! Jest proste i efektowne, więc uda się każdemu i ozdobi świąteczny stół.

Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
Sprawdzony przepis na przysmak wszystkich dzieci – placki ziemniaczane ze śmietaną.