Sernik czereśniowy na maślance • przepis • składniki • przygotowanie
Nie trzeba go piec i powstaje bez twarogu! Ten ciekawy sernik na maślance to prawdziwy smak lata i jest naprawdę prosty w przygotowaniu. Skusisz się? .

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: w tym celu w garnku zagotowujemy wodę, a następnie umieszczamy nad nim szklaną miskę. Do miski przekładamy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Dodajemy olej. Ustawiamy mały ogień i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
PRZYGOTOWUJEMY SPÓD SERNIKA
Ciasteczka łączymy w naczyniu blendera z cynamonem, dokładnie miksujemy i przekładamy do miski. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (na ścianach i dnie).
NAMACZAMY ŻELATYNĘ
Żelatynę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ CZEREŚNIOWĄ
Czereśnie drylujemy i przekładamy do rondelka. Dodajemy ksylitol, mieszamy i podgrzewamy czereśnie na małym ogniu, aż zmiękną i się rozpadną. Wyłączamy ogień, odstawiamy na chwilę i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Gotową konfiturę dokładnie miksujemy za pomocą blendera ręcznego i przelewamy do dużej miski.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w naczyniu robota.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Do miski ze zmiksowaną konfiturą dodajemy maślankę i mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Niewielkimi porcjami dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy, aż połączy się z resztą masy. Uważamy, by nie ubić śmietany za mocno – masa powinna zachować delikatność i puszystość.
SCHŁADZAMY SERNIK
Masę sernikową przelewamy na schłodzony spód. Tortownicę umieszczamy w lodówce na ok. 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masa powinna bardzo dobrze stężeć, zanim wyjmiemy ciasto z formy.
DEKORUJEMY I PODAJEMY SERNIK
Dobrze schłodzony sernik smarujemy z wierzchu jogurtem waniliowym. Na warstwie jogurtu układamy pokruszoną w dłoniach granolę i świeże czereśnie. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2938,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367,3 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
41,7 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kujawski drożdżowy placek maślany
Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Grillowany camembert z macerowanymi owocami
Rozpływający się w ustach i aromatyczny camembert podany z macerowanymi borówkami i malinami to pomysł na grilla, który naprawdę zachwyca. Sprawdź, jak przygotować to danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym
Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki z grilla
Zwykły ziemniak zmieniony w gwiazdę grilla, ozdobę stołu i smakowite danie główne dla wegetarian.

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Krem brokułowy z gruszkami i gorgonzolą
Zupa brokułowa nabiera nowego charakteru dzięki słodkim gruszkom i gorgonzoli! Do tego chrupiące grzanki – i wyśmienite danie gotowe.