Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Małe foremki np.
KOKILKI, DOKŁADNIE WYSMARUJ
je masłem i obsyp cukrem.
USUŃ NADMIAR CUKRU
i wstaw foremki do lodówki.
KOSZĘ UGOTUJ TAK,
aby sie rozgotowała.
PRZYGOTOWANIE UGOTOWANĄ KASZĘ
wrzucamy do miksera i miksujemy. ZMIKSOWANĄ KASZĘ PRZEKŁADAMY: do miski.
DODAJEMY SER
mascarpone.
MIESZAMY, AŻ SER
dokładnie połączy się z kaszą.
BIERZEMY 4 JAJKA,
oddzielamy żółtka od białek.
DODAJEMY 50 G
cukru do białek i 50 g cukru do żółtek.
ŻÓŁTKA UBIJAMY JE
na sztywną masę.
SKÓRKĘ Z 1
limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem.
DODAJEMY STARTY NA
drobnych oczkach imbir. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
DO MASY DODAJEMY
ubite żółtka.
DOKŁADNIE MIESZAMY W
celu idealnego połączenia składników.
DO MASY DODAJEMY
ok. 5 G MĄKI: ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
BIAŁKA Z CUKREM
ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać.
OSTATNIĄ PARTIĘ UBITYCH
białek mieszamy bardzo delikatnie.
JEŚLI MASA WYDAJE
się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.
WYJMUJEMY FOREMKI Z
lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek.
FOREMKI WYKŁADAMY NA
blachę do pieczenia.
W MASIE ZANURZAMY
kawałki pokruszonej czekolady.
BLACHĘ Z FOREMKAMI
wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
737,3 kcal
Tłuszcz
46,2 g
Węglowodany
65,7 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Tumbet
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Pizza bianca z kurkami
Wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj wyśmienitą, białą pizzę z sosem śmietanowym według przepisu Karola Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!

Gulasz z karkówki
Gulasz z karkówki to klasyka domowej kuchni, która nigdy nie wychodzi z mody. Choć jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, to tak naprawdę większość pracy wykonuje za nas garnek – wystarczy trochę cierpliwości! Jak zrobić smaczny gulasz z karkówki? Odkryj nasz przepis!

Batony czekoladowe z granatem
Łatwy przepis na wyśmienitą przekąskę - czekolada mleczna, biała, pestki granatu i chrupiące karmelizowane migdały. Wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wytrawne pączki z ziemniakami, twarogiem i boczkiem
W tłusty czwartek marzy Ci się coś bardziej wytrawnego? Przygotuj pączki bez drożdży wg tego przepisu i przekonaj się, że ten przysmak wcale nie musi być słodki.

Serniczkowe zajączki
Serniczkowe zajączki to idealne słodkie przekąski na Wielkanoc! Te zakręcone bułeczki wymagają odrobiny cierpliwości, gdyż wyrastają całą noc, jednak warto je przygotować. Będą pięknym dodatkiem na każdym wielkanocnym stole.

Pieczone jabłka
Prosty sposób na małe co nieco. Miąższ pieczonego jabłka rozpływa się w ustach, a bakaliowy farsz daje przyjemną słodycz.