Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie • przepis • składniki • przygotowanie
Plastry mięsa smażone z szynką szwarcwaldzką i bazylią, a do tego warzywny sos – przepis na schab w zupełnie nowej odsłonie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NADZIEWAMY KAWAŁKI SCHABU
Umyte plastry schabu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie nacinamy białe błony. Plastry schabu przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy za pomocą tłuczka, na grubość ok. 0,5 cm. Posypujemy odrobiną mielonego białego pieprzu. Na każdy rozklepany kawałek mięsa kładziemy 1 listek bazylii (umyty i osuszony) i 1 plaster szynki. Plastry schabu składamy na pół, spinamy za pomocą wykałaczek i oprószamy mąką.
SMAŻYMY SCHAB
Schab smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni.
SMAŻYMY ZIEMNIAKI
Na patelni układamy wcześniej ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki i obsmażamy aż do zarumienienia. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni.
SMAŻYMY PAPRYKI
Na tej samej patelni smażymy papryki pokrojone w kostkę o wymiarach ok. 3 x 3 cm, doprawioną odrobiną pieprzu, soli i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Usmażoną paprykę zdejmujemy z patelni.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wrzucamy pozbawione skórek i drobno pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby pomidory się nie przypaliły, dodajemy niewielką ilość wody), następnie dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy sos do momentu, aż całe masło sie rozpuści. Dodajemy odrobinę cukru, warzywa, posiekane listki bazylii, odrobinę oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy warzywa, upieczone cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na warzywach. Na końcu dodajemy schab (przed podaniem wyciągamy wykałaczki). Dekorujemy listkami bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2391,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
597,8 kcal
Tłuszcz
40,2 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
30,9 g
Białko
30,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami
Nafaszeruj kurczaka ziołami i upiecz go wraz ze szparagami oraz ziemniakami, a wspaniały efekt będzie gwarantowany.

Bowl z kurczakiem, cytrynowym ryżem i warzywami
Delikatne mięso z piersi kurczaka smakuje doskonale w świeżym połączeniu z cytrynowo-czosnkowym ryżem i zielonymi warzywami. Grilluj składniki, łącz wiosenne smaki i stwórz bowl idealny na lekki obiad!

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sambar z czerwonej soczewicy z rzepą i bakłażanem
Ten aromatyczny gulasz to indyjski klasyk. Idealne połączenie warzyw i wyrazistych przypraw sprawi, że z miejsca go pokochasz!

Grillowany pstrąg łososiowy w szynce szwarcwaldzkiej
Smakowity pstrąg przesiąknięty nutą cytrynową oraz aromatem świeżej szałwii, owinięty w delikatne plastry szynki.

Kurczak w sosie musztardowym z mascarpone bez laktozy
Szukasz pomysłu na obiad? Wyraziste danie bez laktozy, o pysznie kremowej konsystencji, może być dokładnie tym, czego szukasz. Podawaj według uznania z purée ziemniaczanym lub makaronem tagliatelle.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowe burrito z jajecznicą
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania! Odkryj nowy sposób na podanie jajecznicy, przygotowując proste i pyszne śniadaniowe burrito pełne warzyw.

Domowa kapusta kiszona
Najlepsza kiszona kapusta to ta zrobiona w domu! Wypróbuj prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę!

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.