Scaccia z serami i salami • przepis • składniki • przygotowanie
Nie wiesz, czy masz ochotę na calzone czy na lasagne? Już nie musisz wybierać! Scaccia, czyli danie, które jest połączeniem tych dwóch potraw, to pyszna propozycja w stylu kuchni włoskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY I SZKLIMY CEBULĘ
Cebulę kroimy w dość cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę ze szczyptą soli.
DOPRAWIAMY SOS
Po chwili do cebuli dodajemy pomidorki z puszki, delikatnie je rozgniatamy. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy w dość drobne paseczki, bazylię rwiemy na mniejsze kawałeczki i dodajemy je do gotującego się sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3447 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
574,5 kcal
Tłuszcz
20,7 g
Węglowodany
74,6 g
Błonnik
24 g
Białko
24 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.

Cannoli z ricottą i pistacjami
Deser w stylu sycylijskim, w którym spotykają się klasyczne południowe smaki: krem na bazie ricotty, chrupiące wafelki cannoli i pistacje. Spróbuj, a będziesz do nich wracać!

Zapiekanka z grillowaną cukinią
Szukasz pomysłu na łatwą zapiekankę wegetariańską? Wypróbuj przepis na zapiekankę z cukinią!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?

Wielkanocna baba drożdżowa
Piotr Kucharski wie, jak przygotować idealne ciasto drożdżowe. A z niego najlepiej przygotować wielkanocną babę z cytrusowym lukrem!