Sałatka ziemniaczana do grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Wlej do garnka litr wody, a następnie dodaj łyżeczkę soli, cukier oraz ocet. Ziemniaki wrzuć do wody i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut).
ODCEDZAMY ZIEMNIAKI
Odlej wodę z garnka, a ziemniaki odcedź na sicie.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do miski wlej oliwę, resztę soli oraz paprykę i pieprz. Przeciśnij czosnek przez praskę i także dodaj do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do reszty składników. Wymieszaj.
ROZKŁADAMY ZIEMNIAKI NA BLASZE
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Połóż ziemniaki na papierze, tak aby pozostawić między nimi puste miejsca.
ROZGNIATAMY I PRZYPRAWIAMY ZIEMNIAKI
Każdego ziemniaka rozgnieć dnem szklanki, a następnie posmaruj marynatą.
WKŁADAMY ZIEMNIAKI DO PIECA
Blaszkę z ziemniakami wsuń do piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż skórka się zarumieni. Miskę umyj i osusz.
STUDZIMY ZIEMNIAKI
Gotowe smashed potatoes wyciągnij z pieca i pozwól im wystygnąć, a w międzyczasie przygotuj resztę składników sałatki.
KROIMY SKŁADNIKI
Ogórka starannie umyj i osusz, a następnie przekrój wzdłuż na dwie połówki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój w kawałki o grubości ok. 1 cm. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do miski. Następnie przejdź do szatkowania wszystkich ziół. Przełóż je do miski i wymieszaj.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Do małej miseczki dodaj jogurt, a następnie wyciśnij do niej sok z ½ cytryny. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
PRZEKŁADAMY SOS DO MISKI Z RESZTĄ SKŁADNIKÓW
Gotowy sos przełóż do miski i wymieszaj z resztą dodatków.
DODAJEMY SMASHED POTATOES
Wystudzone ziemniaki dodaj do miski, a potem wymieszaj całość tak, aby sos całkowicie je pokrył. I gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1106,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
276,6 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
39,8 g
Błonnik
5 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.

Obiadowa sałatka z kukurydzą
To wyjątkowo prosta i ciekawa w smaku sałatka z kukurydzą w roli głównej. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub wypełnienie wrapów.

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
Wypróbuj przepis podróżnika, Tomasza Korgola, na sałatkę azjatycką z makaronem i kaczką!

Kruche orzechowe babeczki z owocami leśnymi
Kruche babeczki połączone z owocami leśnymi to pyszny pomysł na słodkie weekendowe popołudnie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Potrawka z kurczaka
To danie jest ponadczasowe. Wykorzystaj składniki z bulionu, by przygotować delikatnego kurczaka z warzywami w aksamitnym sosie. Nic się nie marnuje, a całość smakuje obłędnie!

Chleb w stylu portugalskim
Wyjątkowo miękki w środku i chrupiący na zewnątrz chleb w stylu portugalskim, nazywany też chlebem wodnym, świetny jako domowe pieczywo. Koniecznie spróbuj!

Klasyczna zupa ogórkowa
Tak smaczna jak u mamy i przygotowana z kilku prostych składników! Klasyczna zupa ogórkowa Karola przypomni Wam smaki dzieciństwa i sprawdzi się w roli szybkiego obiadu.