Ribollita: toskańska zupa fasolowa • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa, dzięki której nic się w kuchni nie zmarnuje, czyli ribollita inspirowana kuchnią toskańską, to sycąca propozycja dla miłośników mniej znanej kuchni w stylu włoskim. Sprawdź, jak pachnie i smakuje!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę pokrojoną w plastry i pokrojone łodygi selera naciowego. Smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
DODAJEMY BULION
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i wodą. Doprowadzamy do wrzenia.
DODAJEMY ZIEMNIAKI I GOTUJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekane liście jarmużu (bez twardych łodyg). Jeżeli korzystamy z gotowych, podzielonych wcześniej liści jarmużu, nie musimy ich siekać – wystarczy oderwać łodygi.
DODAJEMY FASOLĘ
Pod koniec gotowania dodajemy fasolę i podgrzewamy całość ok. 5-10 minut. Jeśli zupa będzie za gęsta, rozcieńczamy ją odrobiną wody lub bulionu, jeśli okaże się za rzadka, trzymamy ją dłużej na ogniu lub zagęszczamy czerstwym chlebem.
PODAJEMY ZUPĘ
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
233,8 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
31,1 g
Błonnik
14,3 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Flaki po włosku
Miłośników flaków do sięgnięcia po to danie nie trzeba szczególnie namawiać, a każdy, kto jest do nich nastawiony sceptycznie, polubi je, gdy tylko spróbuje tego wyjątkowej propozycji we włoskim stylu!

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
Wrapy, które sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad w pracy i szybką przekąskę? Przygotuj te z łososiem, jajkiem i rzeżuchą!

Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.

Bifteki z fetą
Greckie klopsiki to śródziemnomorski pomysł na kotlety mielone. Feta i przyprawy to gwarancja niepowtarzalnego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.

Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.